Nya färjan som kommer till Trelleborg 2022.

Nya färjan som kommer till Trelleborg 2022. Bild: TT-Line

Färre föroreningar med nya färjan

TT-Line investerar i naturgasdrift

TRELLEBORG.

TT-Line har beställt sin sjunde färja, en miljövänligare sådan som kan drivas med flytande naturgas i stället för diesel.
– Vi vill köra så grönt som möjligt, och vi märker att allt fler resenärer är miljömedvetna, säger Anette Wugk, pressansvarig på TT-Line.

Av
Markus Celander

Färjan, som blir TT-Lines största, byggs i Kina och ska finnas på plats i Trelleborg 2022. Det blir TT-Lines första med dual fuel där flytande naturgas, LNG (liquefied natural gas), kan användas. Jämfört med diesel ger LNG upphov till mindre koldioxidutsläpp och avger inte något sot vid förbränning, vilket innebär låga partikelutsläpp. LNG är också nästan helt svavelfri och har låga utsläpp av kväveoxid.

Jämfört med förra generationens bilfärjor kommer den nya så kallade Green Ship-färjan att sänka utsläppen med mer än 50 procent utan att behöva sänka hastigheten.

– Den är klart dyrare att bygga – det här rör sig om en större investering – men det är viktigt för oss att jobba innovativt för miljön, säger Anette Wugk.

Blir det dyrare biljettpriser på grund av denna investering?

– Nej. Nu är ju inte färjan på plats förrän 2022 och priset då kommer inte att ha med byggkostnaden att göra, utan det följer samma utveckling som gäller generellt.

TT-Line trafikerar mellan Trelleborg och tre länder – Polen, Tyskland och Litauen. Vilken sträcka som den nya färjan ska sättas in på är inte klart i nuläget.

– Vi har tre år på oss att se hur trafiken utvecklas, säger Anette Wugk.

TT-Lines vd Hanns H. Conzen säger i ett pressmeddelande att man på TT-Line räknar med en fortsatt växande efterfrågan på korta sjötransporter i Östersjön.

– Med denna investering kan vi tillgodose våra kunders behov och stötta deras tillväxt på ett ännu mer effektivt sätt. Samtidigt erbjuder detta fartyg en modern och komfortabel resa för våra passagerare i kombination med den mest miljövänliga transportlösningen.

FAKTA. Nya Green Ship-färjan blir 230 meter lång och 31 meter bred. Den ska ta 800 passagerare och mer än 200 lastbilar och trailers.

Publicerad 02 January 2019 11:50