Barn och unga med autismspektrum får testa på bollsporter i Smygehamn. (Genrebild.)

Barn och unga med autismspektrum får testa på bollsporter i Smygehamn. (Genrebild.) Foto: Mostphotos

Fotbollsklubb startar verksamhet för barn med autismspektrum

"De är kanske inga lagspelare men ska få chansen att pröva på bollsport"

SMYGEHAMN.

Fotbollsklubben Östra Torp Smygehuk FF startar Boll i Smyge för barn och unga med autismspektrum.
– De här barnen är kanske inga lagspelare, men vi vill att de får chansen att pröva på en idrott med bollen som utgångspunkt, säger initiativtagaren Ulrika Svensson, ledare för klubbens boll och lek.

Av
Markus Celander

Ulrika Svensson har jobbat många år inom vården och är själv mamma och farmor till barn med autismspektrum.

– När jag var ung mamma fanns det inga aktiviteter i föreningarna för dessa barnen. Om de kom till en förening och föll ur mallen så var det tack och hej. Jag tänkte ”är det bara jag som har ett jobbigt barn”? Det är viktigt som förälder att inte känna sig ensam i detta.

Autismspektrum är ett väldigt brett begrepp som omfattar ADHD, aspbergers och autism – diagnoser som även dessa har en stor spännvidd från välfungerande personer till svårt intellektuellt funktionsnedsatta. En gemensam nämnare för personer inom spektrat är svårigheter av varierande grad att samverka och kommunicera med andra människor – att förstå sociala koder och vitsen med dessa.

Ulrika Svensson startar Boll i Smyge för funktionsnedsatta.

Ulrika Svensson startar Boll i Smyge för funktionsnedsatta. Foto: Privat

Ulrika Svensson betonar att hennes initiativ inte handlar om att få dessa barn att plötsligt vilja spela i ett lag.

– De får göra sin egen grej med bollen, vare sig det är en basketboll, fotboll, handboll eller volleyboll. Tanken är att de får chansen att pröva på olika bollsporter. Om en av dem väljer att stå själv i ena hörnet med en ledare och pröva på tennisracket och tennisboll så är det okej. Han eller hon kan ändå känna sig som en del av ett sammanhang tillsammans med de övriga i hallen.

Förutom Ulrika kommer det att finnas ett antal ledare i Boll i Smyge som arbetar som lärare inom skola och förskola, och som har insikter i vad autismspektrum är.

– Min förhoppning är att vi kan utveckla detta. Nu är bollen utgångspunkten, men jag vill att detta blir en chans att ha kul på fler sätt. Kanske vi går på matcher tillsammans, och kanske det inte stannar vid sportevenemang, utan att vi får en grupp som gör en massa olika kul saker tillsammans.

Boll i Smyge äger rum i idrottshallen i Smygehamn på lördagar klockan 13-14. Första gången den 26 januari. Medtag vattenflaska och gympaskor. När vädret blir varmare håller man till på idrottsplatsen i Smygehamn.

Publicerad 03 January 2019 09:20