Salif Mané Camara Jönsson.

Salif Mané Camara Jönsson. Foto: Markus Celander

Veteranens tankar om fotbollsframtiden

"2018 var inget bra år – jag vill inte avsluta så"

TRELLEBORG.

Efter bara ett år i Allsvenskan förbereder sig nu Trelleborgs FF för ännu en runda i Superettan. Veteranen Salif Camara Jönsson, 35, skrev nyligen på för ytterligare ett år.
– 2018 var katastrof för mig fotbollsmässigt. Jag vill inte avsluta så här.

Av
Markus Celander

Från moderklubben Kirsebergs IF i division 3 och 2 till spel med LB07, FC Rosengård, Lunds BK och Trelleborgs FF i division 1 och Superettan så var Salif Camara Jönsson till slut, vid 34 års ålder, äntligen klar för sin efterlängtade allsvenska debut.

Men innan serien hann starta slet du av hälsenan under en träningsmatch. Vad tänkte du då?

– Det var knäcken. Jag trodde att jag var förberedd på det värsta men det var jag inte, visade det sig. När röntgen konstaterade att hälsenan var av var jag tvungen att köra in bilen till sidan på vägen hem och så bröt jag ihop.

Operation följde men redan fem månader senare fick han äntligen göra sin allsvenska debut. Inhopp i andra halvlek hemma på Vångavallen mot Sundsvall. Förlust 1–6 och Salif utvisad.

– Jag blev chockad när jag såg det röda kortet. Det tror jag att alla blev. Det var helt fel. Rött kort direkt innebär två matchers avstängning, men jag fick bara en efter att domarkommittén ändrat beslutet. Men den matchen var mot Malmö FF. Det hade varit speciellt att få möta dem.

Du bara lämnade planen.

– Ja, det hade varit pinsamt om jag börjat gapa. Det var bara in i omklädningsrummet och möblera om lite. Men jag var mer förbannad över matchen faktiskt, att vi inte kunde stå upp där ute.

Vad tycker du om ditt 2018?

– Jag har haft bättre år fotbollsmässigt. När jag blev utvisad tänkte jag att det bara var typiskt för 2018. Dessutom spelade jag flera matcher med lunginflammation utan att jag visste om det. Blev snabbt väldigt trött men trodde att jag fortfarande bara var seg efter skadan.

Foto: Markus Celander

Hur upplevde du Allsvenskan jämfört med Superettan?

– Jag kände att det är där jag ska vara. Synd att jag aldrig fick chansen tidigare. Jag vet att allsvenska klubbar varit intresserade av mig genom åren, men jag vet inte varför där aldrig var någon som högg. När jag nu väl fick spela där var jag inte på topp och hade tappat flytet jag hade i Superettan.

Underskattade TFF-spelarna Allsvenskan?

– Jag tror att en del blev chockade över att vi straffades så hårt av misstag som vi kunde komma undan med i Superettan. Konstiga bolltapp eller att hamna efter i markering i Allsvenskan, ja, då smäller det som regel.

Du tackade nyligen ja till ett fjärde år med TFF. Varför?

– Revansch. Jag har personligen inte fått ut det jag vill, och inte laget heller. Jag vill inte avsluta så här, att inte ha kunnat gå på full kapacitet. Men det var inget enkelt beslut. Jag är 35 år nu och på väg bort från fotbollen, men vi hittade en bra lösning med jobb och familj.

Ska du trappa ned i någon lägre serie sedan?

– Nej, jag tar ett år i taget. Jag ska ge allt jag kan för TFF i år men längre än så tänker jag inte. När det är slut på denna nivå så är det slut helt och hållet.

Vad tror du om TFFs chanser att gå upp igen redan i år?

– Superettan blir tuff, men vi vill så klart gå upp. Det är svårt att nöja sig med Superettan efter att ha varit i Allsvenskan.

PERSONLIGT

Namn: Salif Mané Camara Jönsson (pappa från Guinea i Västafrika).

Ålder: 35 år.

Familj: Sambo Emma och döttrarna Salma, 9 och Minou, 5.

Bor: Åkarp.

Yrke: Kundtjänstchef på ett it-telecomföretag.

Aktuell: Lagkapten och anfallare som nyligen skrivit på för ett till år med Trelleborgs FF.

Favoritlag: Arsenal.

Publicerad 04 January 2019 07:30