John Andersson och Cemal Adigüzel med en gåva skänkt av en tidigare chaufför vid 50-årsjubileet.

John Andersson och Cemal Adigüzel med en gåva skänkt av en tidigare chaufför vid 50-årsjubileet. "Våra lokaler är lite av ett museum", säger Cemal Adigüzel. Foto: Markus Celander

Taxi Trelleborg fyller 90 år

"Vi är en vital 90-åring"

TRELLEBORG.

Taxi Trelleborg fyller 90 år och bjuder alla som vill på lite baluns på Centralstationen. "Taxibranschen har blivit allt tuffare, men vi är stolta över vårt företag och vill visa det. Vi är en vital 90-åring", säger vd Cemal Adigüzel.

Av
Markus Celander

Cemal Adigüzel berättar att de brukar högtidlighålla när företaget fyller jämnt. 90 år är en del, så därför slår de till med gratis kaffe, läsk, tårta och kaka.

– Jag har undersökt saken, och vad jag kan se finns det inget taxibolag som är äldre än vårt.

Bild från den första dagen, den 11 februari 1929.

Bild från den första dagen, den 11 februari 1929. Foto: Taxi Trelleborg

Det var 1929 som droskägare i Trelleborg, eller Trälleborg som det stavades då, gick samman i en ekonomisk förening, som på den tiden var stationerad vid Stortorget.

Cemal Adigûzel visar runt i dagens lokaler som ligger vid Centralstationen. Lite av ett museum är det, med många föremål och gamla svartvita bilder som minner om gamla tider – chaufförer i stiliga uniformer med slips och skärmmössa.

– Jag gillar att vara i ett företag med all denna historia. Det ger yrkesstolthet, precis som chaufförerna visar på de gamla bilderna. Våra chaufförer idag har alltid slips. Jag menar att det inger förtroende och trygghet, att det signalerar till kunden vi är seriösa.

"Taxi Trelleborg är sannolikt det äldsta taxibolaget i Sverige", säger Cemal Adigüzel, här med ett silverfat skänkt vid 50-årsjubileet 1979. Foto: Markus Celander

En av transportörerna, vilket de chaufförer kallas som själva äger en eller några bilar i företaget, är John Andersson. Han beskriver sig själv som en "ur-trelleborgare" och han har kört för Taxi Trelleborg sedan 1984. Under de 35 åren har han sett en bransch i förändring.

– Avregleringen 1990 var skit, säger John Andersson och får medhåll av Cemal Adigüzel, som beskriver den som "det sämsta som kunde hända".

– Det blev bra för kunden men inte för samhället med fler bilar och sämre trafikmiljö. Och för taxibolagen innebar den mer konkurrens och mindre lönsamhet, säger Cemal Adigüzel.

Från 20-årsjubileet den 11 februari 1949.

Från 20-årsjubileet den 11 februari 1949. Foto: Taxi Trelleborg

Bild från Stortorget 1949.

Bild från Stortorget 1949. Foto: Taxi Trelleborg

Innan avregleringen var det bara det taxibolag som var stationerat i en stad som fick köra i den staden, och antalet taxibilar som skulle finnas i en stad reglerades av staten utifrån invånarantalet. Efter avregleringen översvämmas städerna av taxibilar från alla håll och kanter, menar Cemal Adigüzel

– Det bästa vore om taxibranschen regleras igen.

– Taxi var god dröj, säger John Andersson.

Men nog om det negativa, nu är det ju 90-årsjubileum, påpekar de.

– Alla är välkomna till vårt kalas på centralstationen på måndag den 11 februari mellan klockan 11 och 14, säger Cemal Adigüzel.

Publicerad 01 February 2019 17:49