"Jag har träffat både arrendatorn och tjänstemän från kommunen och det ser positivt ut, i bästa fall blir själva platserna färdiga till hösten", säger Sanne Rubin som är en av tre talespersoner i den kommitté som bildats av året runt-camparna. Foto: Privat

Ny året runt-camping planeras: "Det ser positivt ut"

Befintlig campingplats utökas med 36 platser

TRELLEBORG

. Fotbollsplanen öster om Dalabadets camping kan bli en ny året runt-camping. Nyligen beslutade kommunstyrelsen att ge fritidsnämnden i uppdrag att förhandla med den nya arrendatorn om att utöka arrendet.

I höstas blev det klart att Dalabadets camping tas över av Fritid Österlen. Men när driften tas över så upphör åretrunt-campingen eftersom det står i avtalet att arrendatorn ska tillhandahålla platser under sommarsäsongen, från april till september.

Det betyder att de drygt 30-tal boende i 24 husvagnar blev uppsagda och måste hitta något annat ställe att bo. Beskedet upprörde de boende eftersom många inte ser att det finns några andra boendealternativ än campingplatsen, både av ekonomiska och av sociala skäl.

Nu har kommunstyrelsen beslutat att ersätta året runt-platserna på campingplatsen med en nya platser och planerar att uppföra en camping med möjlighet till åretruntboende på fotbollsplanen öster om Dalabadets campingplats.

– De här personerna har hamnat mellan stolarna, säger Mikael Rubin (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Fritidsnämnden har fått i uppdrag att påbörja förhandling med den nya arrendatorn om utökat arrende för uppförande av de 36 platserna.

– Jag har träffat både arrendatorn och tjänstemän från kommunen och det ser positivt ut, i bästa fall blir själva platserna färdiga till hösten. Servicebyggnad kan vi vänta med, det löser vi, säger Sanne Rubin som är en av tre talespersoner i den kommitté som bildats av året runt-camparna.

I dag betalar campinggästerna en kostnad om 1800 kronor per månad plus kostnad för el. Om arrendatorns avtal utökas på Dalabadets camping kommer det att innebära en kostnad per campinggäst på cirka 2000 kronor i månaden plus el och avgift för en eventuell servicebyggnad.

– För mig och de jag har talat med är det en rimlig kostnad, säger Sanne Rubin.

Socialdemokraterna var kritiska till beslutet.

– Vi ställde frågor, några fick vi svar på, andra inte. Vår uppfattning är att ärendet inte är ordentligt berett, men fick inte gehör för detta. Till exempel framgår det inte av beslutsunderlaget huruvida det är möjligt att upprätta en året runt-camping utan att förändra gällande detaljplan. Tvärtom uppfattade vi svaren att de som kommer att bo där efter 364 dagar måste byta plats på området för att påbörja 364 nya dagar, säger Lennart Höckert (S) i en kommentar.

Ärendet beslutas i kommunfullmäktige den 25 februari.

Publicerad 08 February 2019 16:39