Trelleborgs kommun vill sätta in ordningsvakter i centrala Trelleborg. (Bilden är en genrebild.)

Trelleborgs kommun vill sätta in ordningsvakter i centrala Trelleborg. (Bilden är en genrebild.) Foto: Mostphotos

Kommunen vill ha ordningsvakter i centrum

Brottslighet och otrygghet ökar i Trelleborg

TRELLEBORG. Ökad narkotikahandel, brottslighet och skadegörelse skapar ökad otrygghet. Nu ansöker Trelleborgs kommun hos polisen om tillstånd att få sätta in ordningsvakter i centrum. "Vi hoppas få ett beslut från polisen inom en månad", säger kommunens säkerhetschef Malin Ekblad.

Av
Markus Celander

Trelleborgs kommun har tidigare fått tillstånd för ordningsvakter på Stadsbiblioteket på grund av stökiga ungdomsgäng och misstänkt narkotikalangning där. Detta upplevdes som en förbättring av många.

Men ordningsstörningarna har efter det förflyttats och nu vill kommunen sätta in ordningsvakter i utomhusmiljö i Stadsparken och Astrid Lindgrens allé samt på Stortorget, Corfitz Beck Friisgatan, Nygatan och Algatan.

Kortfattat så är narkotikahandeln knuten till Corfitz Beck Friisgatan, medan det på Algatan och stråket ned mot centralstationen till största delen handlar om misshandel, skadegörelse och stöldbrott.

Malin Ekblad, född och uppvuxen i Trelleborg, konstaterar att våldet och brottsligheten flyttat ut på gatan och blivit synlig på ett sätt som var väldigt ovanligt förr. Hon nämner skjutningen vid restaurang Istanbul och knivskärningar.

– Det var ju absolut ingenting som kännetecknade kommunen förr.

Trelleborgs kommun har försökt komma till rätta med otryggheten genom Trygghetsvärdar, medborgarlöften, bättre belysning, gallring av buskage och kontinuerlig samverkan mellan kommun, polis och näringsliv inom samverkansforumet Tryggare Trelleborg.

– Men trots detta ökar den upplevda brottsligheten och med den den upplevda otryggheten, vilket inte minst polisens trygghetsmätningar visar.

Den "upplevda"?

– Ja, statistiken visar att samtidigt som brottsligheten sjunker så ökar otryggheten. Men detta beror troligtvis på det jag sa tidigare, att brottsligheten blivit mer synlig.

Publicerad 10 February 2019 08:00