Ragnar Öhman i träningslokalen på United Fighters i Trelleborg.

Ragnar Öhman i träningslokalen på United Fighters i Trelleborg. Foto: Markus Celander

Tyngdlyftare gör comeback

Ragnar Öhman: "Jag ska slå rekord på SM i Malmö"

TRELLEBORG.

Tyngdlyftaren Ragnar Öhman, 30, gör comeback och siktar på SM i sommar. "Där ska inte stå något annat namn än Ragnar Öhman på de rekorden som sätts där", säger han.

Av
Markus Celander

Från det han gick ut grundskolan till för två år sedan elitsatsade Ragnar Öhman. Tolv pass i veckan och en hel stab familjemedlemmar omkring sig höll han örnkoll på sin livsföring. Resultat: nio SM-guld varav sex i seniorklassen, tre gånger nordisk mästare, 25 svenska rekord och den yngste i Sverige att stöta 200 kilo.

– Det mästerskap jag är mest nöjd med är U23-EM i Bukarest 2011. Mina 165 kilo i ryck och 202 i stöt kvalificerade mig till senior-VM senare det året i Paris.

2016 la han av. En orsak till det var att det vid denna tid kom fram att många av dem som han tävlat mot och som tagit tunga mästerskapsmedaljer hade tagit steroider.

– Det kändes som att det inte var lönt att tävla, att det var omöjligt för mig att vinna om inte jag också fuskade. Hade allt går sjyst till hade jag kanske haft medaljchanser och då kan man börja prata sponsorer.

Ragnar Öhman tränar styrkelyft.

Ragnar Öhman tränar styrkelyft. Foto: Markus Celander

Men nu satsar Ragnar igen. Han har svårt att släppa sporten som varit en så stor del av hans och familjens liv, berättar han. Hans mor Ann-Christine, som även är tränare för damlandslaget i tyngdlyftning, och systern Anna, ställde upp igen som coacher när han frågade dem.

– Jag har inte tid till en sådan satsning som tidigare. Då gjorde jag inget annat. Nu är det också strukturerat, men jag hinner bara med sex pass i veckan. Jag har även två jobb att sköta nu, på arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg, och som personlig tyngdlyftningstränare.

"Jag hoppas sätta Trelleborg på tyngdlyftningskartan igen. Vi har haft många duktiga tyngdlyftare härifrån", säger Ragnar Öhman. Foto: Markus Celander

Han siktar på den nyinförda klassen 109 kilo. Mål nummer ett är att ha gått ned från 120 kilo till 115 i mars.

– Då vet jag att jag har 109 inom sikte när SM-veckan börjar i Malmö i slutet av juli. SM är mitt huvudmål och där ska jag slå de svenska rekorden.

Hur är formen nu?

– Vad gäller grundstyrka är jag starkare än någonsin, men jag har en bit kvar för att nå upp i samma nivå som tidigare i tävlingslyften.

Lägger du ned satsningen om du inte slår SM-rekord?

– Absolut inte. Men det händer inte – där ska inte stå något annat namn än Ragnar Öhman på de rekorden.

Publicerad 12 February 2019 07:00