Agneta Renström och Elisabeth Sassersson lastar bilen med böcker. Av de 4500 böckerna kör föreningsmedlemmar själva ut med 3500 till mottagare i närområdet. Övriga 1000 böcker skickas med posten.

Agneta Renström och Elisabeth Sassersson lastar bilen med böcker. Av de 4500 böckerna kör föreningsmedlemmar själva ut med 3500 till mottagare i närområdet. Övriga 1000 böcker skickas med posten. Foto: Markus Celander

Omtyckt årsbok på väg ut till 4500 hushåll

Medlemmar väntar på sin bok – från Trelleborg till USA och Australien

TRELLEBORG.

Nu skickas Gamla Trelleborgs årsbok 2019 ut till de 4500 hushåll som är medlemmar i föreningen. Som vanligt har medlemmar bidragit till en fullspäckad bok med intressant läsning, säger en av bokens sex redaktörer, Jan Mårtensson. "Men många trelleborgare börjar med att öppna boken bakifrån för att ögna igenom medlemsförteckningen", säger han med ett leende.

Av
Markus Celander

Bara medlemsförteckningen är på 45 av bokens 224 sidor. Bland medlemmarna finns cirka 1000 utflyttade, några så långt borta som i USA och Australien. Faktum är att en av texterna i årets bok, "My story", är skriven av en 91-årig dam från Trelleborg, Evy M Palson, som bor i USA sedan snart 60 år.

– Vi vill inte rota för mycket i de insända texterna, men i hennes var vi tvungna att gå in och ändra lite eftersom hon blandat in en del engelska ord, säger Jan Mårtensson.

Han berättar vidare att redaktionen har vissa riktlinjer i sitt arbete.

– Vi vill ha en bra mix av både textinnehåll och texternas längd, och så är det viktigt med många och bra bilder.

Några av författarna till årsboken i främre raden: Görel Vilén, Stig och Astrid Tunestål och Ingrid Malmqvist. Bakom dem Sven-Åke Hansson och Jan Mårtensson från redaktionen, och mellan dem föreningen Gamla Trelleborgs ordförande, Ingrid Wall.

Några av författarna till årsboken i främre raden: Görel Vilén, Stig och Astrid Tunestål och Ingrid Malmqvist. Bakom dem Sven-Åke Hansson och Jan Mårtensson från redaktionen, och mellan dem föreningen Gamla Trelleborgs ordförande, Ingrid Wall. Foto: Markus Celander

Ordföranden i Gamla Trelleborg, Ingrid Wall, berättar att det finns ett stort intresse för boken, ett intresse som legat konstant genom åren.

– Jag tror att i dessa tider när vi har hela världen i vår telefon och påminns om den hela tiden överallt så känns det bra för många att ha sin egen plats på jorden, sitt "himmavid".

Eva Sandell och Birgitta Sandberg packa böcker i Söderslättshallen.

Eva Sandell och Birgitta Sandberg packa böcker i Söderslättshallen. Foto: Markus Celander

Föreningen Gamla Trelleborg jobbar året runt med årsboken. Texter måste ibland ställas till nästa år. Redan nu är materialet till årsboken 2020 till stor del bestämt, berättar Sven-Åke Hansson, som redigerar boken.

– Vi jobbar alla ideellt med detta, och jag tycker det är så roligt så jag hade kunnat betala för att få göra det, säger han.

Föreningen Gamla Trelleborg bildades 1957 och har varje år gett ut sin årsbok om händelser, miljöer och människor i Trelleborg.

Publicerad 11 March 2019 12:11