Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Pressbild/Kriminalvården

Efter självmord: Häkte köper in sladdlösa spel

Inga fel begicks enligt intern utredning

TRELLEBORG.

Personalen gjorde inget fel i samband med ett självmord i häktet i slutet av november. Det är slutsatsen i Kriminalvårdens egen rapport om händelsen.

Av
Åsa Meierkord

I slutet av november tog en intagen vid häktet Trelleborg sitt liv genom att hänga sig i sin cell. Den intagne upptäcktes av personal när det var dags för inlåsning på kvällen. Personalen tog då ner klienten, inlededde hjärt- och lungräddning samt larmade SOS. Men trots återupplivningsförsöken gick den intagnes liv inte att rädda.

Nu har det gjorts en internutredning om av händelsen och den fastslår att de akuta personalåtgärderna efter att den intagne hittades fungerade bra. Däremot finns det vissa frågetecken om den förebyggande bedömningen, enligt rapporten. Den intagne hängde sig genom att binda ihop en tröja och en sladd från ett dataspel. Utredaren påpekar att om det finns sladdar i cellen tar det kortare tid för intagna att begå självmord. Efter händelsen har häktet därför införskaffat sladdlösa spel.

Med tanke på den allvarliga brottslighet som mannen var misstänkt för hade en mer samlad psykiatrisk bedömning varit möjlig, menar utredaren, som samtidigt slår fast att det inte är säkert att detta hade kunnat förhindra den intagne att ta sitt liv.

Det finns hjälp

    Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.

    Bris - Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

    Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

    Jourhavande präst nås via 112.

    Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Publicerad 12 March 2019 00:00