Utredningen av en incident som inträffade i november på Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg pågår fortfarande.

Utredningen av en incident som inträffade i november på Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg pågår fortfarande. Foto: Region Skåne

Anställda på rättspsyk avstängda – polisutredning pågår

Bältade patient utan att ha befogenhet

TRELLEBORG.

I november förra året inträffade en incident på Rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg där tre anställda och en patient var inblandade. En av de anställda är nu åter i arbete, men polisutredningen pågår fortfarande.

Händelsen polisanmäldes den 11 november och tre anställda avstängdes från sitt arbete med bibehållen lön. Avstängningen skedde efter förhandlingar med fackförbundet Kommunal.

Sedan dess pågår både en intern utredning på Rättspsykiatriskt centrum samt en polisutredning.

– Tre medarbetare var polisanmälda. Tre stängdes av under utredningen. Två är fortfarande avstängda, en är åter i arbete. Vi avvaktar fortfande polis eller åklagarbesked, skriver Robert Rydbeck, verksamhetschef Rättspsykiatriskt Centrum Trelleborg i ett svar till Lokaltidningen.

Incidenten i november handlade om en fastspänning av en patient och i en artikel i Trelleborgs Allehanda uppges det att avstängningen beror på att de tre anställda hade tagit beslutet att bälta en patient trots att de saknade befogenheter till det.

Av hänsyn till den pågående utredningen vill inte Robert Rydbeck kommentera ärendet innan det finns ett beslut från åklagare.

I februari avstängdes även en anställd på Rättspsykiatriskt centrum som var involverad i en avskiljning av en patient i Helsingborg.

– Där var medarbetaren avstängd under utredning och återgick sedan i tjänst, berättar Robert Rydbeck .

Publicerad 15 March 2019 09:00