Pingvin RC-spelaren Elise Berndtson åker snart till England med F18-landslaget för sin tredje Rosslyn Park-turnering.

Pingvin RC-spelaren Elise Berndtson åker snart till England med F18-landslaget för sin tredje Rosslyn Park-turnering. Foto: Markus Celander

Elise redo för engelska eliten

Pingvin RC-spelaren till England med F18-landslaget

TRELLEBORG.

Elise Berndtson, 18 år och från Skegrie, är en av de tolv spelare som är uttagna till svenska F18-landslagstruppen som snart åker till England för jätteturneringen Rosslyn Park. "Det blir till att se och lära, engelskorna är väldigt duktiga", säger hon.

Av
Markus Celander

Rosslyn Park är världens största skolrugbyturnering med runt 9000 killar och tjejer i åldern 13–18 år. Svenska F18 är det enda landslaget som är med, och de spelar i elitgruppen där motståndarna är Englands elitidrottsgymnasier för rugby. Det är därifrån England hämtar sina juniorlandslagsspelare.

Det är tredje året som Elise Berndtson åker med landslaget till Rosslyn Park, så hon vet vad som väntar.

– Det blir tufft. Det är vanligare att engelskor spelar rugby jämfört med i Sverige, och de börjar som regel i tidigare ålder än vad vi gör. Och de här internatskolorna tränar ju oftare – vi i F18-landslaget träffas bara fyra gånger om året.

– Men man lär sig mer av att förlora ibland.

Rosslyn Park är en sjumanna-turnering, en spelform som Elise Berndtson gillar mer än 15-manna.

– I sjumanna är man mer involverad i spelet, det är mer intensivt och det blir inte mycket vila.

De spelar på lika stor plan som 15-manna, så det blir väldigt mycket springande, konstaterar Elise Berndtson.

– Men så spelar vi också bara två gånger sju minuter.

Elise Berndtson spelar i Pingvin Rugby Club där hon började för sex år sedan. Två kompisar som spelade fick med sig henne till en träning.

– Jag fastnade direkt för kontakten i spelet, adrenalinkicken och gemenskapen.

F18-landslaget spelar samtliga sina tre matcher i Rosslyn Park under en dag, den 29 mars, men kommer att vara i England några dagar – bland annat ska de titta på en match i den engelska högsta damligan mellan Harlequin Ladies och Gloucester-Hartpury Women på Twickenham Stoop.

Publicerad 19 March 2019 07:20