Sverigedemokraterna vill införa krav på att ta i hand för kommunens anställda.

Sverigedemokraterna vill införa krav på att ta i hand för kommunens anställda. Genrefoto: Stock Adobe

Motion om handskakning gör comeback

"Anställ ingen som vägrar ta i hand"

TRELLEBORG.

Nu har Sverigedemokraterna lagt den sista av de omtalade sju motionerna som Moderaterna har lovat att stötta. Den handlar om att kommunen inte ska anställa någon som vägrar handhälsning med det motsatta könet. För ett år sedan var inte stödet från Moderaterna lika stort.

Motionen om att kommunen inte ska anställa någon som inte vill hälsa med handskakning var upp i kommunfullmäktige för ett år sedan. Då föregick diskussionen först av en omröstning om kommunfullmäktige överhuvudtaget skulle ta upp motionen eftersom den kunde strida mot religionsfriheten.

Med 27 röster mot 23 beslutades det att motionen skulle tas upp.

Mikael Rubin (M) gick upp i talarstolen och sade bland annat:

– När jag var liten och spelade monopol så fanns det ett kort som gav 300 kronor i böter för oförstånd i ämbetet. Det är väl ingen som tror att den här motionen röstas igenom, men vi måste ta debatten. Sverigedemokraterna missar målet. Det är ju inte handskakning som är problemet, det är att Trelleborg får hit IS-krigare. Det är inte handskakning som är problemet, utan att det är bättre att man kan försörja sig än att att leva på bidrag.

Efter debatten röstades motionen ned med siffrorna 39 mot 12. Alltså var det bara Sverigedemokraterna som röstade för bifall av motionen. De reserverade sig sedan mot beslutet.

Ett år senare är motionen aktuell igen. Den här gången har Moderaterna lovat att stötta den. Om Kristdemokraterna också gör det så kommer den att gå genom. Det dröjer dock innan motionen tas upp för omröstning i kommunfullmäktige. Först ska frågan beredas.

Publicerad 21 March 2019 06:00