Hönsinge Hantwerksbryggeri startade 2012 i Magnus Servins kök. Nu har de fått tillstånd att servera sin öl i och direkt utanför det egna bryggeriet.

Hönsinge Hantwerksbryggeri startade 2012 i Magnus Servins kök. Nu har de fått tillstånd att servera sin öl i och direkt utanför det egna bryggeriet. Foto: Markus Celander

Nu är det tillåtet att ta en öl i godsets gamla smedja

"Det passar vårt gammaldags lantliga koncept perfekt"

KLAGSTORP.

Hönsinge Hantweksbryggeri har fått tillstånd att servera sin öl i det egna bryggeriet. "Det är roligare att vara här i denna miljö och smaka på ölen som produceras bara ett par meter härifrån", säger bryggare Magnus Servin.

Av
Markus Celander

Hönsinge Hantwerksbryggeri har tidigare haft sina ölprovningar på Jordberga Parkhotell alldeles intill. Men borta bra hemma bäst, som man säger – bryggeriet ligger sedan tre år i Jordberga gods gamla smedja, en gammaldags rustik miljö som gjord för att smaka bryggeriets öl i, menar Magnus Servin.

– Det passar vårt lantliga koncept perfekt.

Han jobbar som E-Commerce Manager, alltså en som utvecklar digital handel. Ölbryggandet är nästan ett halvtidsjobb. Men Magnus Servin har en bakgrund som grafisk designer och det är – apropå gammaldags – han som tagit fram den nostalgiska layouten till flasketiketterna. Ölen har dessutom namn från gamla yrkestitlar, som portern Sumprunkarens Svarta, lagern Länsmans Lag och pilsnern Gruvpigans Guldiga.

Anledningen till bryggeriets namn är att det var där allt startade, i Magnus Servins kök hemma i Hönsinge. När verksamheten inte fick plats där längre flyttade han och kompisen och medgrundaren Niklas Juul ut i Magnus garage.

– Till slut blev det också för litet, så då hamnade vi här i godsets smedja. Vi hade kommit i kontakt med godset eftersom hotellet här sålde vår öl.

I samband med att de flyttade in i smedjan på Jordberga gods anställdes bryggaren Mick Daly, och han är den ende som arbetar heltid.

Ett speciellt minne för Magnus Servin är när de sålt sin öl till en restaurang för första gången. ”Det var en restaurang utanför Simrishamn. Jag och Niklas åkte dit och beställde varsin öl och betalade för dem. Det var en häftig känsla, att beställa och betala för en öl vi själva gjort.”

Ett speciellt minne för Magnus Servin är när de sålt sin öl till en restaurang för första gången. ”Det var en restaurang utanför Simrishamn. Jag och Niklas åkte dit och beställde varsin öl och betalade för dem. Det var en häftig känsla, att beställa och betala för en öl vi själva gjort.” Foto: Markus Celander

När Magnus och Niklas började laborera med öl i familjen Servins kök för sju år sedan fanns det inte på kartan att de några år senare skulle driva ett växande företag med nio systembolag och ett 50-tal restauranger och livsmedelsbutiker som kunder.

Något uttalat mål att fortsätta växa hela tiden finns inte, påpekar Magnus Servin.

– Vår grundtanke är att brygga öl och ha kul. Det är det allt handlar om. Men visst, vi har vuxit för varje år hittills. I år räknar vi med att leverera över 30 000 liter och förutom våra ölprovningar och bryggpubkvällar här i smedjan har vi även startat bryggkurser.

Hönsinge Hantwerksbryggeri producerar även till restauranger som vill ha sina egna ölmärken. Ett exempel är hotell och spa Mossbylund, berättar Magnus Servin.

– Ett roligt samarbetsprojekt där vi tillsammans tog fram en frisk ljus lager med fläderblomstouch. Vi är väldigt stolta över att restaurang Vollmers i Malmö, med två Guide Michelin-stjärnor, säljer den.

Foto: Markus Celander

Bryggeriet har en välbesökt Facebooksida där de intresserade kan följa vad som är på gång och när ölprovningar, pubkvällar och andra arrangemang sker.

Publicerad 07 April 2019 07:00