Lina Wedin Hansson, hållbarhetschef i Trelleborgs kommun.

Lina Wedin Hansson, hållbarhetschef i Trelleborgs kommun. Foto: Ove Hed

Trelleborg femte bästa miljökommun i Skåne

"Vi har stora utmaningar när det gäller hållbar upphandling"

Av
Markus Celander

TRELLEBORG. Trelleborgs kommun är femte bästa miljökommun i Skåne 2019, efter Helsingborg, Lund, Malmö och Lomma.

Detta enligt tidskriften Aktuell Hållbarhets årliga miljörankning av Sveriges 290 kommuner som nu publicerats.

Kommunerna ska i denna ranking besvara ett antal enkäter, dels från själva tidskriften, men även från myndigheter som till exempel Boverket, Vattenmynmdigheten och Livsmedelsverket. Högsta poäng på dessa enkäter sammantaget är 41, och Trelleborg fick 26,9 vilket innebär plats 32 totalt.

Det är ett tapp med sex placeringar från fjolårets topprankning som nummer 26, men med tanke på att undersökningen i år la fokus på hållbar upphandling förväntade sig kommunens hållbarhetschef Lina Wedin Hansson ett sämre resultat.

– Vi har stora utmaningar här, därför blev jag mycket positivt överraskad trots allt, säger hon till Lokaltidningen Trelleborg.

Varför ligger Trelleborgs kommun back just här?

– De senaste åren har vi fokuserat på att säkerställa så att inköpsprocessen går rätt till. Det har varit ett resurskrävande arbete vilket inneburit att vi inte haft tid att prioritera hållbarhet, alltså att ställe högre miljö- och hållbarhetskrav vid upphandlingar. Men det är något som vi ska börja fokusera på nu.

Aktuell Hållbarhet har gjort den årliga rankningen sedan 2009. De senaste fem åren har Trelleborg totalt hamnat på plats 84, 68, 43, 26 och nu 32.

Publicerad 24 April 2019 15:40