Fästingbussen kommer till Trelleborg.

Fästingbussen kommer till Trelleborg. Foto: André Kvist

TBE

Fästingbussen för första gången i Trelleborg

TBE-smitta ökar i sydöstra Skåne

TRELLEBORG.

TBE-smittan sprids i större delar av Sverige. Nu kommer Fästingbussen som erbjuder vaccination på plats för första gången till Trelleborg. Torsdag den 9 maj står den vid Coop, Högalid.

Sedan 2010 till 2018 har antalet fall av TBE mer än fördubblats, från 174 till 385 i Sverige. I Skåne konstaterades 11 fall av den fästingburna virussjukdomen.

Fästingbussen har i många år vaccinerat tusentals människor i Stockholm och Östergötland. Nyligen var det premiär i Skåne och det första stoppet var i Ystad. Anledningen är att man märkt av en ökning, framförallt i sydöstra området.

– Speciellt Simrishamn sticker ut som ett område med flera TBE-fall. Sedan är det området öster om Ystad som också är lite röd flagg på Skånekartan (Löderups strandbad), säger läkare Charlotta Zacharias, läkare på Vaccin Direkt som driver Fästingbussen till Lokaltidningen Ystad.

Torsdagen den 9 maj rullar Fästingbussen in i Trelleborg, till parkeringen vid Coop Högalid och har öppet mellan klockan 15 och 19. Bussen återkommer sedan den 17 maj klockan 14-18 och 31 maj klockan 14-18. Bussen kommer tillbaka till Trelleborg även den 6, 28 juni, 9 och 19 juli samt den 1 och 9 augusti.

.

TBE

TBE yttrar sig som hjärnhinneinflammation med hög feber, svår huvudvärk och emellanåt kramper och förlamningar. Det är ovanligt men inte okänt med bestående förlamningar och dödsfall.

Grundvaccinationen består av tre doser där dos två ges 1-3 månader efter dos ett, dos tre ges 5-12 månader efter dos två. Cirka 90 procent av de vaccinerade har skyddande antikroppar två veckor efter den andra vaccindosen. Två vaccindoser kan anses ge ett tillräckligt skydd som varar ungefär ett år. Efter tre doser enligt den normala tidtabellen har nästan 100 procent av de vaccinerade skydd i minst tre år.

Publicerad 08 May 2019 14:00