Alf Näslund är 84 år gammal, och bor halva året i Spanien sedan snart 40 år.

Alf Näslund är 84 år gammal, och bor halva året i Spanien sedan snart 40 år. Foto: Privat

Så blev Trelleborg Palmstaden

"Då bara flög det ur mig att 'vi ska köpa palmer för pengarna'"

TRELLEBORG.

Det väckte inte så lite uppmärksamhet när palmer placerades ut i Trelleborg för 35 år sedan. ”Allt började egentligen med att Trelleborg AB hade svårt att finna kvalificerad arbetskraft”, säger Alf Näslund, en av dem som såg till så att Trelleborg blev Palmstaden.

Av
Markus Celander

När Lokaltidningen Trelleborg når honom på telefon i Spanien, där han tillbringar vinterhalvåret, skrattar han till när han hör anledningen till uppringningen – palmerna.

– Egentligen började allt på 1970-talet med att Trelleborg AB, där jag arbetade med företagets marknadsföring, inte fick svar på sina personalannonser. Folk visste ingenting om Trelleborg och ingen ville flytta dit, börjar han.

Behovet var med andra ord stort av att sätta Trelleborg på kartan, så 1976 var Alf Näslund med i den marknadskommitté som drog igång en av Sveriges första stadsfester, Mikaeli marknad (dagens Palmfestivalen). Året efter ingick han i det myntkontor som bildades för att ge ut Trelleborgs lokalmynt – kommunens egen valuta. Även detta, att prägla egna lokalmynt, var Trelleborg först med.

– På en presskonferens i samband med det fick jag frågan om vad vi skulle göra för alla pengar vi växlade in från lokalmynten. Då bara flög det ur mig att ”vi ska köpa palmer för pengarna”. Det var obetänksamt av mig, vi hade bara pratat lite löst internt tidigare om palmer som en symbol för sydliga breddgrader, men det var absolut inte bestämt att vi skulle köpa palmer. Men mitt uttalande blåstes upp stort i media dagen efter.

Men idén att marknadsföra Sveriges sydligaste stad med just palmer, Palmstaden, var inte så dum, kom man fram till, så några år senare, 1984, åkte Alf Näslund och dåvarande stadsträdgårdsmästaren Peder Hagested ner till Elche i Alicante i sydöstra Spanien och köpte de första palmerna.

Alf Näslund minns de första transporterna, hur Palms Åkeri hade några tomma returfrakter från Spanien och därför i omgångar kunde ta med sig ett trettiotal palmer. Initiativet blev mycket omtalat över hela landet, och det fanns de som skakade på huvudet åt det, berättar han.

– Palmerna hade inte häruppe att göra, i stället borde vi ha pilar, minns jag att någon skrev i en debattartikel.

Men palmerna blev snabbt populära. Ett tidigt exempel på det, berättar Alf, är hur lokala företag omgående ställde upp för att palmerna skulle överleva vintrarna.

– Numera finns ett särskilt palmhus där palmerna förvaras vintertid, men då, i början, fick vi placera ut dem hos bilhallar och i industrilokaler.

En stor stadsfest ska arrangeras den 18 maj för att fira palmernas 35-årsjubileum. Då ska Alf Näslund intervjuas på Rådhustorget om sin roll i denna historia. Det var tänkt att han skulle intervjuas där tillsammans med Jarl Svensson, en känd lokal näringslivsprofil som bland annat var med och startade Mikaeli marknad och lokalmynten tillsammans med Alf Näslund. Men Jarl Svensson dog nyligen, 78 år gammal.

– Det kom som en chock för mig. Vi arbetade mycket tillsammans. Han gjorde så enormt mycket för att sätta Trelleborg på kartan, säger Alf Näslund.

Palmsläppet pågår lördagen den 18 maj klockan 10–14 vid Rådhustorget. Där blir det då bland annat musik, modevisning, hantverks- och matmarknad, dansuppvisning och intervjuer.

Publicerad 11 May 2019 07:00