Sveriges tredje nationellt klassade turismcykelled, där Trelleborg ingår, invigs i juni.

Sveriges tredje nationellt klassade turismcykelled, där Trelleborg ingår, invigs i juni. Genrebild: Stock Adobe

Snart rullar det på Sydkustleden

Den nya turismcykelleden invigs i juni

TRELLEBORG.

"För över tusen år sedan sjösatte vikingarna sina båtar från denna del av Skånes sydkust inför sina resor över haven." Nu är etappbeskrivningarna och kartorna klara för Sveriges tredje nationellt klassade turismcykelled som går genom både Trelleborg. Stor invigning sker i juni.

Sex etapper, från Simrishamn till Helsingborg, totalt 260 kilometer lång. Snart invigs Sydkustleden som Sveriges tredje nationellt klassade turismcykelled.

Trelleborgs kommun ingår i två etapper, etapperna Ystad–Trelleborg och och Trelleborg–Skanör.

I etappbeskrivningen står det bland annat: "Fortsätt västerut längs kusten som är full av uråldriga bronsåldershögar och historiska stendösar. På väg till Trelleborg cyklar du förbi mysiga Mossbystrand med kristallklart vatten och de levande fiskelägena Abbekås och Hörte."

Den 2-3 juni invigs Sydkustleden med cykelfest i två dagar. Under söndagen kan man följa med på någon av de arrangerade cykelturerna utmed leden eller stanna kvar på någon av festplatserna runt om i kommunerna. I Trelleborg blir det festligheter vid Smygehuk och i Höllviken i Nyckelhålsparken.

Turismcykelled

Certifieringen turismcykelled intygar att leden är av hög kvalitet, är trafiksäker samt att det finns ett brett utbud av upplevelser och service längs leden.

I dagsläget finns det tre cykelleder i Sverige som uppnår denna klassificering; Kattegattleden, Sydostleden och Sydkustleden.

Det är Region Skåne som är huvudman för lederna.

Publicerad 11 May 2019 06:00