Zandra Hagman, Karl-Johan Eklund och Mikael Bedrup är nya ansikten i Trelleborgs församling.

Zandra Hagman, Karl-Johan Eklund och Mikael Bedrup är nya ansikten i Trelleborgs församling. Foto: Markus Celander

Ny trio välkomnar barn och unga till kyrkan

"Vi erbjuder en laddningsstation där de kan bygga upp självkänsla"

TRELLEBORG.

Trelleborgs församling förstärker sin barn- och ungdomsverksamhet med tre nya heltidstjänster. "Det är en viktig verksamhet. Det kan låta krystat men det är de som är framtiden", säger församlingspedagog Karl-Johan Eklund.

Av
Markus Celander

Karl-Johan Eklund ska hålla i verksamheten för de äldre, från 13 och uppåt. Förutom konfirmanderna ska han driva en mötesplats i församlingshuset.

– Som en fritidsgård, fast med mer fokus på själen, säger han.

Det rör sig om en öppen verksamhet varje torsdag klockan 18.30–21.

– Man kan komma hit och snacka, spela biljard eller pingis. Det blir även en liten andakt och jag spelar gitarr och sjunger.

Prästen Mikael Bedrup kommer att arbeta mycket med barn och unga, samt med de övriga uppgifter som en präst brukar ha. Han beskriver barn- och ungdomsverksamheten som en "laddningsstation" för livet.

– Vi vill ha hit alla barn, även de som har det skit hemma eller är mobbade. Vad vi gör här är att bygga självkänsla. Jag vet själv hur det är att växa upp i en dysfunktionell familj.

Hans far var den kände sportjournalisten Bengt Bedrup, som öppet berättade om sina alkoholproblem.

Mikael Bedrup hamnade i samma problem som sin far, och beskriver sig som "nykter beroendeperson" sedan 16 år.

Den tredje personen som anställts är församlingspedagogen Zandra Hagman. Hon arbetar med de yngsta barnen upp till 13 år.

– Att bygga självkänsla som Mikael pratade om är ju något vi börjar med redan när barnen är små.

Hon och Karl-Johan Eklund framhåller kyrkans barn- och ungdomsverksamhet som en plats där man kan vara sig själv, utan prestationskrav.

– Det finns inte många platser i samhället där de inte blir mätta eller vägda. I skolan blir de betygsatta, i idrottslaget kämpar de om att platsa, säger Karl-Johan Eklund.

Mikael Bedrup understryker att det är "tuff kärlek" de pratar om – att det finns gränser för hur man beter sig.

– Vi vill lyfta allas styrkor, deras svagheter behöver vi inte påminna dem om här. Men vi sätter samtidigt gränser, något som en del barn aldrig varit med om därhemma.

För info om allt som sker i höst för familj, barn- och unga, kolla www.svenskakyrkan.se/trelleborg och Trelleborgs församlings Facebookgrupp.

Publicerad 20 August 2019 08:45