Ett par av fjäderfäna som bor på koloniområdet Duvan.

Ett par av fjäderfäna som bor på koloniområdet Duvan. Foto: Markus Celander

Kolonister på Duvan om klagomålen från Kycklinggränd: "En höna av en fjäder"

"De visste ju om att vi finns här sedan 1946 när de köpte sina bostäder"

TRELLEBORG.

Medlemmarna i koloniföreningen Duvan i norra Trelleborg är inte direkt överraskade över klagomålen från boende i det nybyggda bostadsområdet Kycklinggränd strax intill – det där om lösspringande höns. Men, som en av kolonisterna muttrar: ”En höna av en fjäder”.

Av
Markus Celander

Duvan, bildat 1946, är ett koloniområde där medlemmarna får ha fjäderfän på sina tomter. De flesta som har fåglar här har duvor, och vissa kolonister tävlar framgångsrikt med dem.

Föreningens kassör Gunnel Dekan berättar att av de 46 medlemmarna så är det endast fyra eller fem som har höns, och hönsen får, enligt föreningsstadgarna, gå lösa mellan den 1 april och den 1 november.

– Men de ska hålla sig inom medlemmens egen tomt, och inte störa andra, påpekar hon.

Men det är just detta som boende i det nybyggda bostadsområdet strax intill klagar på. Hönsen tar sig in på deras tomter, och en höna ska rent av ha traskat in i en av bostäderna.

– Vi har sagt till alla medlemmar att de ska sätta upp staket så att hönsen inte tar sig ut från vårt område. Vi kommer att ta tag i detta och se till så att hönsen stannar på koloniområdet, säger Gunnel Dekan.

Om kommunen går in och kräver inlåsning av fåglarna året om, hur ser ni på det?

– Ja, om det krävs så. Det kanske är bra om de gör så.

"Innan de klagade hos kommunen kunde de ju kommit hit och pratat med oss", säger koloniföreningen Duvans vice ordförande Pelle Nilsson om att boende i det nybyggda bostadsområdet strax intill har klagat på lösspringande höns från koloniområdet. Foto: Markus Celander

På en av tomterna håller några män på med att hamra och snickra för fullt. Runt omkring dem går en handfull höns omkring och pickar i marken. Männen vill vara anonyma, men den ene av dem berättar att de håller på att bygga ett staket längs den del av deras tomt som gränsar mot det nya bostadsområdet. Nu finns där bara en häck, som hönsen kan ta sig igenom.

Duvans vice ordförande, Pelle Nilsson, säger sig inte vara direkt förvånad över klagomålen från de nyinflyttade grannarna i Bo Klok-husen mitt emot.

– Jag anade att det skulle bli så här. Men de visste ju om att vi fanns här när de flyttade hit. Och dessutom, detaljplanen, jag har sett den, och enligt den ska det byggas en gång- och cykelväg med ett stort plank mellan oss och dem. När ska det bli gjort?

Trelleborg växer, och kolonisterna på Duvan sitter på ettårsarrenden. Tidigare löpte de på fem år. Men Pelle Nilsson är inte orolig för att kommunen vill ha bort dem.

– Då får de ju ordna en annan plats åt oss. Och det blir inte lätt då vi är många. Det ligger två till koloniföreningar strax intill oss.

Han tillägger att deras fågelkoloni även tillför kommunen något positivt.

– Vi är lite av ett utflyktsmål för barnfamiljer som tar sig hit ut för att titta på höns, duvor, ankor, katter, hundar och små kycklingar. Barnen tycker att det är jättekul.

Lokaltidningen Trelleborg har utan framgång sökt samhällsbyggnadsförvaltningen för en kommentar.

Publicerad 23 August 2019 17:12