M och KD föreslår gratis dagmamma som alternativ till allmän förskola.

M och KD föreslår gratis dagmamma som alternativ till allmän förskola. Genrebild: Adobe Stock

M och KD föreslår gratis dagmamma

"Ett alternativ till den allmänna förskolan som ger vårdnadshavare större valfrihet"

TRELLEBORG.

Moderaterna och Kristdemokraterna vill att småbarnsföräldrar ska kunna välja gratis dagbarnvårdare, dagmamma, som det kallades förr, som alternativ till den allmänna förskolan.

Av
Markus Celander

Allmän förskola innebär rätt till avgiftsfri förskolevistelse 15 timmar i veckan. Detta gäller dock inte om vårdnadshavaren i stället väljer dagbarnvårdare.

M och KD motiverar sitt förslag med att ge vårdnadshavare i Trelleborgs kommun större valfrihet.

SDs Mathias Andersson, andre vice ordförande i bildningsnämnden, säger till Lokaltidningen Trelleborg att förslaget inte hunnit diskuteras i SD, men att han personligen ser det som ett bra förslag.

– Min spontana åsikt är att det är ett positivt alternativ för barn som inte mår bra av att gå i större grupper i förskolan, barn som har andra behov.

Socialdemokraten Cecilia Dahl Andersson (S) i bildningsnämnden tycker däremot att det är ett dåligt förslag.

– Barnen bör i första hand vara i en pedagogisk verksamhet och miljö som påminner dem om, och förbereder dem för, det som komma ska, det vill säga skolan. Inget ont om dagbarnvårdare, de gör säkert ett fantastiskt jobb, men då pratar vi om en hemmiljö utan pedagogiskt utbildad personal.

I stället för att erbjuda kostnadsfria dagmammor menar hon att kommunens resurser bör läggas på den ordinarie förskoleverksamheten och den allmänna föskolan, och att här prioritera mindre barngrupper så att även barn med särskilda behov kan finna sin plats där.

– Dessutom är jag frågande till motivet bakom förslaget. Ökad valfrihet kan låta fint, men det är samtidigt i detta fall en klassisk KD-politik som innebär ökad sannolikhet att det är kvinnorna, mödrarna som kommer i kläm och får stanna hemma i än högre grad.

Senast i december i år ska bildningsförvaltningen redovisa sin utredning för bildningsnämnden, skriver M och KD i sitt förslag.

Publicerad 03 September 2019 09:51