Magdalena Ivarsson, bibliotekarie och Sten Ivarsson, bibliotekarieassistent, har fått flera fina utmärkelser för sitt arbete på mediateken de senaste åren.

Magdalena Ivarsson, bibliotekarie och Sten Ivarsson, bibliotekarieassistent, har fått flera fina utmärkelser för sitt arbete på mediateken de senaste åren. Foto: Magdalena Ivarsson/arkiv

Mediateken i Trelleborg kan bli Årets bibliotek

En av tre finalister – allmänheten kan rösta

TRELLEBORG.

Malmö universitetsbibliotek, Mediateken på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg eller Mölndals stadsbibliotek? Bara ett kan bli Årets bibliotek.

Av
Åsa Meierkord

Mediateken i Trelleborg, alltså de som finns på Söderslättsgymnasiet och Bastionen har tidigare fått utmärkelsen "Skolbibliotek i världsklass". Nu är de alltså nominerade till Årets bibliotek.

Alla tre slutkandidater har utsetts av en jury från fackförbundet DIK och alla har möjlighet att bli Årets bibliotek 2019. Priset delas ut på Bokmässan i Göteborg den 26 september.

Från och med den 4 september kan också allmänheten vara med och rösta på vilket som ska bli Årets bibliotek 2019. Röstningsresultatet väger lika tungt som en jurymedlems röst.

– Det råder ingen tvekan om att svenska folket älskar sina bibliotek. I år har vi fått in rekordmånga nomineringar och det kommer att bli en svår uppgift att välja vilket bibliotek som slutligen ska belönas med priset, säger Anna Troberg, ordförande i DIK och juryordförande i ett pressmeddelande.

Prissumman är 25 000 kronor och årets tema är upplevelse.

– Ett bibliotek rymmer så många olika sorters upplevelser: läsning, möten, kunskap, kreativitet, språk, stöd, umgänge och miljö. Biblioteken är ett välkomnande öppet rum som berikar både individen och samhället, och i en tid där allt fler vill strypa bibliotekens resurser är det väl värt att påminna om detta, säger Anna Troberg.

För att rösta ska man gå in på DIK:s hemsida.

Publicerad 04 September 2019 13:35