Större husspindel är vanlig i svenska hem. foto: privat
Större husspindel är vanlig i svenska hem. foto: privat
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Spindelexperten: Det är ett väldigt missförstått djur


KLAGSTORP. Söta? Läskiga? Räliga? Få djur är så känsloladdade som spindlar. Trots det forskar inte så många om dem.

Tisdagen den 21 mars håller spindelexperten Kajsa Mellbrand en föreläsning i Klagstorp under rubriken ”Spindlar, djuren vi älskar att hata”. Hon kommer att berätta allmänt om djurgruppen spindlar och vilka arter man kan stöta på i Sverige. Inomhus i Skåne är större husspindel (bilden) väldigt vanlig. I trädgården är chansen stor att se korsspindel och större skuggspindel.

I vårt avlånga land finns cirka 730 stycken kända arter av spindlar. Trots det är det en underrapporterad grupp, enligt Kajsa Mellbrand.

– Det är helt enkelt inte så många som har intresserat sig för spindlar och ännu färre är det som har kompetens att artbestämma dem.

Finns det några farliga arter i Sverige?

– Nej, inga som är direkt farliga. Men det finns en, större sporrspindel, som kan ge ett mer obehagligt bett.

Spindeln finns dock inte i Skåne utan endast i Kalmartrakten och på Öland och Gotland och det finns inga betsrapporter, berättar Kajsa Mellbrand.

– Risken att bli biten är närmast obefintlig. Det är en sällsynt art som lever ute i kärr i en liten del av landet. Den är dessutom nattaktiv.

Om spindlar inte är farliga, varför älskar vi då att hata dem?

– Det vet man inte riktigt. Alla har starka känslor för spindlar oavsett om de är positiva eller negativa, ofta handlar det ju om det senare. Men spindeln är ett väldigt missförstått djur som är lika harmlöst som majoriteten av våra svenska småkryp.

Spindlar kan dessutom vara bra att ha inomhus, hävdar Kajsa Mellbrand.

– Spindlar är rovdjur och äter i princip alla småkryp i lagom storlek. Har man skadedjur hemma så kan det vara en bra idé att inte kasta ut alla spindlar man ser.

Kajsa Mellbrands föreläsning är en del av Klagstorps föreläsningsförening vårprogram. Klockan 19 är tiden som gäller den 21 mars, platsen är Östra Klagstorps församlingssal. Inträdet kostar 40 kronor.

Kajsa Mellbrand. foto: privat
Kajsa Mellbrand. foto: privat

Publicerad: 07. mars 2017 14:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Trelleborg

Startsidan just nu