Hanna Jönsson och Jonna Lindwall har dragit i gång damträningar i Lilla Beddinge BK. Nu söker de tränare. Foto: Markus Celander

Hanna Jönsson och Jonna Lindwall har dragit i gång damträningar i Lilla Beddinge BK. Nu söker de tränare. Foto: Markus Celander

Damlag söker tränare

"Någon seriös som inte skippar en träning för att åka till Ikea"

Av
Markus Celander

Markus Celander

FOTBOLL. Klubb finns. Spelare finns. Vilja finns. Tränare finns inte. 
- Vi bryr oss inte om tränaren gått en massa tränarkurser, det viktiga är att han eller hon är vettig och engagerad, säger Jonna Lindwall.

Lilla Beddinge BK har ett A-herrlag, ett B-herrlag samt ett pojklag med spelare i tolv-, trettonårsåldern.

Men fram till för några år sedan hade klubben även ett flicklag, berättar Jonna Lindwall, 19.
- Där var jag med. Men laget lades ner redan efter ett par säsonger. För lite folk.


Började spåna
I våras var hon och väninnan Hanna Jönsson, 17, på Lilla Beddinges hemmaplan Thurevallen och tittade på när klubbens herrar spelade match.
- Vi började spåna lite på att dra i gång ett damlag, först mest på skoj, säger Jonna.

Men klubben tände på idén. Och Jonna och Hanna lade ut på Facebook att intresserade tjejer skulle ta sig till Thurevallen det och det datumet, den och den tiden.
- Det var i våras, och vi fick snabbt ihop ett lag och fler därtill, säger Jonna Lindwall.

Under sommaren har verksamheten dock legat lågt. 
- Semestertider. Men nu när folk kommer tillbaka från ledighet, och skolorna börjar, ska vi ta tag i det igen, säger Hanna Jönsson.


Intresset växer
Men även om sommaren är lågsäsong för fotbollen, har Jonna och Hanna fått flera signaler på att intresset att börja spela i Lilla Beddinge BK växer.
- En del äldre som har spelat i andra klubbar runt Trelleborg har hört av sig. Nu bor de här i området, har fått barn, och vill komma i gång igen.

Och att lite rutin tillförs laget är inte helt fel, menar Jonna Lindwall, som dock betonar att det viktigaste av allt är den delade glädjen - den sociala biten.
- Många av tjejerna som kom i våras gjorde sina livs första fotbollsträningar. Visst kunde de börjat i andra klubbar i närheten - Gislöv, Skivarp och Skurup, till exempel, de har damlag - men här börjar vi från noll. Om du har spelat innan eller inte kvittar.


Söker tränare
Målet är att laget ska delta i seriespel.
- Men då krävs en tränare, det blir inte samma disciplin annars, säger Hanna Jönsson.

Eftersom tränarna i klubbens herr- och pojklag inte har tid över att träna tjejerna, står nu deras hopp till att någon utifrån ska höra av sig. Någon som har tid att leda två träningspass i veckan och coacha laget när det är match.
- Vi bryr oss inte om det är en tjej eller kille, bara det är någon som är seriös och inte skippar en träning för att åka till Ikea, säger Hanna Jönsson.

Publicerad 18 August 2011 03:00