Lagkaptenens återkomst i Rosengård

FOTBOLL. Fysik och försvar är Malin Levenstads melodi. Nu ska hon hjälpa sin gamla klubb FC Rosengård att nå nya höjder, både i Champions League och i Allsvenskan.
I somras syntes plötsligt Malin Levenstad på träningspassen. Det visade sig att den forne lagkaptenen, med över 120 matcher i klubben, fått ansvar för fysträningen. När lagets assisterande tränare Katja Greulich efter säsongen blev erbjuden ett toppjobb hemma i Tyskland, och tackade ja, tillfrågades Levenstad direkt.
– Det kändes som ett naturligt steg att gå, säger Vellinge IF-fostrade Malin Levenstad, som 28 år ung nu inleder en karriär som tränare.
Du år 28 år ung, varför slutade du som spelare?
– Du vet, fysiken satte stopp. Jag hade ständigt ont i kroppen och till slut hade jag ingen motivation längre. Då var det inte alls roligt så jag lyssnade på kroppen och lade skorna på hyllan.
Fotbollen i sig har Levenstad däremot inte släppt. Sedan hon lade av efter ett utlån till AIK 2014 har hon på avstånd följt FCR och sett de kamma hem SM-guld och nått kvartsfinaler i Champions League. Nu blir hon tränare över sina gamla lagkamrater.
– Jamen, det är inga problem, jag har ju spelat med nästan alla i laget tidigare så vi känner varandra väl. Det är bara kul att vara runt ett lag igen. Det känns väldigt motiverande och jag har saknat atmosfären här.
Hur kommer din roll att se ut?
– Jag kommer fortfarande ha ansvar för fysträningen men också kolla lite extra på försvarsspelet. Vi kompletterar varandra bra, Jack (Majgaard Jensen), Kenneth (Mattsson) och jag är specialister på våra områden.
Inte förvånande att du tar lite mer ansvar defensivt?
– Det är väl något som inte direkt är uttalat, men försvaret ligger mig varmt om hjärtat och trots allt har jag ju en del erfarenheter av den biten.
Nu planeras det för fullt inför kommande säsong där FC Rosengård har en tuff nöt att slå ut FC Barcelona i CL-kvarten samtidigt som jakten på ett nytt SM-guld inleds. FCR hade chansen att spela hem fjärde raka titeln men Linköpings FC blev en aning för svåra.
Malin Levenstand kan knappt bärga sig till första träningspasset den 4 januari.
– Det kommer bli en otroligt spännande säsong. Jag vill vara med på resan och hjälpa klubben att ta sig vidare till en kvartsfinal i Champions League och ska göra mitt bästa för att förbereda spelarna. FC Barcelona är ett bättre lag än vad många tror, men vi ska jobba ihop lagdelarna lagom till de matcherna.
Revanschsugen på att kamma hem SM-pokalen?
– Åh, gud ja! Det kommer bli en tuff utmaning men jag tror på oss. Både i allsvenskan och ute i Europa.

Personligt

Namn: Malin Levenstad

Ålder: 28

Moderklubb: Vellinge IF

Klubbar i spelarkarriären: Vellinge IF, Malmö FF, LDB FC Malmö, FC Rosengård, AIK

Position som aktiv: Mittback

Meriter: Tre SM-guld (2010, 2011, 2013), åtta a-landskamper, , 126 allsvenska matcher, tio Champions League-matcher

Aktuell: Bildar tillsammans med Jack Majgaard Jensen och Kenneth Mattsson tränartrojkan som ska leda FC Rosengårds damer nästa år. Antar sitt första uppdrag som assisterande tränare.

Publicerad 23 December 2016 09:00

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag