Stortalangen debuterade med JSM-guld

KONSTÅKNING. Som nioåring gjorde han tävlingsdebut. Fem år senare har Gabriel Folkesson, Trelleborgs KK, vunnit flera medaljer och representerat juniorlandslaget. Nyligen kammade han hem sitt första junior-SM guld.
– Jag är jätteglad för guldet, säger 14-åringen, som tidigare vunnit bland annat guld, silver och brons på USM.
– Speciellt är jag nöjd med att alla mina tripplar satt i kortprogrammet och friåkningen.
Men resan fram till guldet som debutant i JSM-klassen ((170.72 poäng, reds. Anm) har inte alltid varit en dans på rosor. Gabriel har kämpat sig tillbaka från en skada han ådrog sig för två år sedan.
– Det var inte särskilt roligt då och ett tag funderade jag på att sluta. Men jag kom tillbaka och det var värt allt slit och träning att hitta formen igen, berättar Trelleborgsåkaren.
Hur föll valet på konståkning?
– En kompis på förskolan åkte, jag följde med och fastnade direkt.
Har du någon förebild?
Javier Fernandes och Nathan Chen. De har hela paketet, från åkningen till det tekniska.
14-åringen har även spelat fotboll och tränat friidrott. Något som det inte finns tid att göra nu. Allt fokus ligger på konståkningen. Det syns i bland annat ett och ett halvt år i juniorlandslaget och tre år i SOK:s utmanarsatsning för landets talangfullaste åkare med sikte på OS 2018 och 2022.
– Men nu får jag inte vara med längre. Vi var fem åkare som bantades ner till två.
Utmanarsatsning eller inte så kommer Gabriel Folkesson att kämpa på för att nå mål som JVM i Taiwan nästa år och OS.
– Det vore en dröm, men kräver mycket träning och fokus. Men jag klarar mig egen hand.
Efter SM presenterades landslagstrupperna till NM nästa år. Självklart fick stortalangen Gabriel en plats i juniortruppen.
 
 
Fotnot: Under SM vann skåningen Marcus Björk, Malmö KK, brons i seniorklassen och Mörrums KK:s Emma Kivioja juniorsilver. I övrigt blev Joshi Helgesson och Alexander Majorov seniormästare, Cassandra Johansson, Tibro KK, JSM-mästare, Selma Ihr, Solna, och Andreas Nordebäck, Ekerö, USM-mästare samt Julia Brovall, Solna, vann RM för flickor i Malmö Arena.

Publicerad 23 December 2016 16:00

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag