Haynes:

Vill ge något tillbaka

FOTBOLL. Trelleborgs FF är tillbaka i elitfotbollen och siktar så småningom på att åter nå Allsvenskan. Just pågår samtidigt en satsning som samhällsaktör.
– "TFF en kraft i samhället" handlar om att skapa bättre levnadsförutsättningar för människor i kommunen, inte ett dugg om att rekrytera medlemmar, säger Kristian Haynes, TFF-profilen som funnit ett nytt kall i livet.
Efter 16 år som fotbollsproffs tog sig en idag 36-år gammal Kristian Haynes en funderare. Med ett år kvar på kontraktet i Mjällby AIF och ett par enstaka år kvar på hög nivå. Vart skulle han tillbringa dem?
Hjärnan och hjärtat låste in sig i ett rum och till slut vann den senare beslutstagandet.
– Jag ville ge något tillbaka till TFF, en målsättning var såklart att hjälpa TFF tillbaka till elitfotbollen.
– Under mina tio säsonger i föreningen har jag varit med i både med och motgång, en femte plats i allsvenskan 2010 som bästa placering men även varit med på resan när man åker ur Superettan. Hjärtat sa TFF. Och så blev det till slut.
Verkligheten i TFF tillät dock inte Haynes att bli heltidsanställd fotbollsspelare. Inte ens i närheten. Division ett-klubben pågick en pånyttfödelse med strikta ekonomiska ramar. Tillsammans hittade vi en lösning med TFF – en kraft i samhället!
– Det blev ändå ett helt nytt kapitel för mig i och med den där tredje comebacken. Efter att ha varit elitspelare i 16 år – att plötsligt göra någonting annat. Den här gången blev jag spelande assisterande tränare OCH ansvarig för ”TFF en kraft i samhället”.

Vad tror du att föreningen tänkte kring dig som person för detta jobb?

– Att de fick en person som verkligen kunde vara en ambassadör för föreningen och driva det här projektet. Ett förankrat namn i kommunen och föreningen.
Men TFF var väl inne på sådana spår även tidigare?
– Ja, men nu ville klubben göra en tydligare satsning – och bli mer delaktiga i sitt samhällsengagemang. Det ligger dessutom helt i tiden på så sätt att alla samarbetspartners ställer högre krav. Förr i tiden kunde klubben få ett kuvert med pengar och hälsningen ”Kör hårt”. Idag är företagen med noggranna, de vill satsa pengar i en förening som står för rätt värderingar. Det ställs högre motkrav på en elitförening idag. Sanningen är också att många företag vill ta ett tydligare ansvar gällande CSR frågor men jag får uppfattningen att de inte riktigt vet hur de ska gör. Vi vill gärna vara våra samarbetspartners förlängda arm i detta.
Hur var det för dig första gången du klev in på det här kontoret?
– När jag tittade på vad TFF hade som policy, ”att vara tillgängliga för alla”, så insåg jag att så var inte fallet. Vi hade inga tjejer, det fanns ingen damverksamhet, det fanns inga möjligheter för funktionsnedsatta att spela fotboll i Trelleborg. Det ville jag aktivt arbeta med att förändra direkt och idag är jag extremt stolt över att få jobba med det.

LÄS MER:
 TFF – en samhällskraft
Publicerades av Christoffer Ekmark  Skånesport.se

Publicerad 27 December 2016 19:00

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag