Ett avgörande med stor framtida betydelse väntar Trelleborgarna.
Ett avgörande med stor framtida betydelse väntar Trelleborgarna.
Foto: mostphotos.com
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

TRELLEBORG. Den 25 september kommer kommunfullmäktige att ta beslut om vilket alternativ av ringvägen och östlig infart till hamnen som ska byggas. Trafikverket ställer sig inte bakom något av förslaget. Söderslättspartiet tycker att en västlig infart ska utredas. Lokaltidningen Trelleborg ställde följande fråga till övriga politiska partier:

På vilket sätt har Trafikverkets synpunkter på ringvägen och östlig infart påverkat den politiska diskussionen under sommaren, är partiet redo att ta ett beslut?”

Mikael Rubin, Moderaterna:

Moderaterna är redo för att fatta ett beslut om ringväg. Vi har redan dragit ut på detta beslut onödigt länge. Ärligt talat borde ringvägen byggt samtidigt som hamnens flytt inleddes.

Trafikverkets synpunkter påverkar inte vårt beslut då de kommer in i ett senare skede när beslutet är fattat. Diskussion med Trafikverk och andra myndigheter pågår redan. Landshövdingen är statens representant i Skåne. Hon är angelägen om att Sjöstaden med alla nya bostäder byggs. Trafikverket är en annan statlig myndighet. Dessa statliga organ får helt enkelt prata ihop sig.

Ringvägen i sig är en förutsättning för att kunna förverkliga Sjöstaden med 3-4000 bostäder. Vi bygger på redan asfalterad mark och slipper ta ytterligare åkermark i anspråk vilket är viktigt för oss moderater.

För oss moderater är det viktigt att konstatera att ringvägen byggs för att kunna förverkliga Sjöstaden, inte för hamnens skull. ”

Henrik Silvferstolpe, Liberalerna.

”Liberalerna anser att ringväg och östlig infart är en del av ett större stadsutvecklingsprojekt, som syftar till att genomföra Sjöstaden, förtäta och utveckla centrala Trelleborg och öka bebyggelsen i kollektivtrafiknära lägen. I detta sammanhang är det angeläget om att få bort genomfartstrafiken på väg 9 i Trelleborg, erbjuda en snabb och säker väg runt staden – både för genomfartstrafiken och för trafiken till och från hamnen. Enligt beräkningar så passerar ca 5000 fordon/ dygn Trelleborg utan att ha ärenden i staden och runt 2000 tunga fordon/dygn till/från hamnen.

Trafikverket väljer att se detta projekt som ett infrastrukturprojekt, vilket då leder till kommunen och Trafikverket har helt olika syn på behov och funktion av ringväg och infart.

Liberalerna är redo att förorda en östlig dragning. Vår utgångspunkt är att skapa en så snabb, säker och effektiv ringväg och infart som möjligt. Vägen skall också möjliggöra utveckling av östra industriområdet. ”

Svar från S, MP och C har ännu inte lämnats in.

Sverigedemokraterna har meddelat att de ännu inte har tagit beslut i frågan men räknar med att ha ett beslut klart runt den 7 september.

Åsa meierkord


Publicerad: 06. september 2017 07:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Trelleborg

Startsidan just nu
Lokaltidningen Trelleborg
Senaste
Lokaltidningen Trelleborg
Mest lästa
Lokaltidningen Trelleborg
Tema
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa