Miljöpartiets gruppledare i Skåne, Mätta Ivarsson, är kritisk med hur Carl-Johan Sonesson (M) målar upp läget för Region Skånes ekonomi.

Miljöpartiets gruppledare i Skåne, Mätta Ivarsson, är kritisk med hur Carl-Johan Sonesson (M) målar upp läget för Region Skånes ekonomi. "De vill bygga upp en berättelse för väljarna om hur oskyldiga de är.", säger hon till Lokaltidningen. Foto: Jennie Larsson

Oppositionens svar på Alliansens utspel: "Det är djupt osmakligt"

MP:s gruppledare rasar mot regionstyrelsens ordförande

SKÅNE. Alliansen menar att Region Skåne har hamnat i en lyxfälla och är i praktiken ett konkursbo. Moderaternas Carl-Johan Sonesson (M) menar även att Alliansen inte fått full insyn i ekonomin.

Av
Andreas Holm

– Det stämmer inte alls. De vill bygga upp en berättelse för väljarna om hur oskyldiga de är, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Skåne.

I en intervju med Lokaltidningen säger regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson att den skånska ekonomin är i ett krisläge. Region Skåne har ett kraftigt underskott och saknar omkring två miljarder kronor för att täppa till luckorna.

– Vi tar över en ekonomi i spillror. Vi visste om hur det såg ut och har krävt åtgärder av det rödgröna styret, men inget verkar ha hänt. Jag visste att det var dåligt men inte så dåligt som vi fått se nu, säger Carl-Johan Sonesson.

Det får Mätta Ivarsson att gå i taket.

– De är djupt ansvariga för detta och har haft full insyn i regionens ekonomi. De har konsekvent blockerat en skattehöjning när vi gång på gång föreslagit en höjning. Det vi får se nu är konsekvenserna av allianspolitiken, säger hon.

Miljöpartiets gruppledare betonar att regionen har landets lägsta landstingsskatt på 10,69 kronor per intjänad hundralapp och har trots det en av landets bästa vård.

– Vårdpersonal har utfört hjältedåd och lyckats ge bra vård under de förutsättningar som finns. Men det håller inte i längden. Mer personal behövs och då behövs skatten höjas, säger Mätta Ivarsson.

Hon blir också irriterad över Alliansens utspel där Carl-Johan Sonesson menar att Region Skåne hamnat i en lyxfälla och att de inte ville acceptera en skattehöjning då blocken har olika syn på var pengarna skulle investerats.

– Det är djupt osmakligt att uttrycka sig så och det är oppositionspolitik på en lägre nivå än vi någonsin sett tidigare. Det är lite av en skymf då de satt oss i situationen genom att blankt säga nej till ökad skatt som gett mer intäkter, säger Ivarsson och fortsätter.

– På sin agenda har de överordnat att Skåne ska ha lägst skatt. Nu vill de bygga upp en berättelse för väljarna om hur oskyldiga de är när de nu tvingas bryta sitt löfte och höja skatten. Att Sonesson nu försöker friskriva sig från ansvar genom påhittade historier gör ju inte saken bättre.

På sikt kan situationen leda till uteblivna investeringar i bland annat sjukvård och kollektivtrafik, där det planeras för nya tåg, sjukhusutbyggnad och nya förbättrade mediciner för exempelvis cancer, ADHD och hjärt- och kärlsjukdomar.

I dag betalar skåningen omkring 70 öre mindre skatt än rikssnittet. Den största delen, 87 procent, av skatterna går till den skånska sjukvården. Som mest ville det rödgröna styret höja skatten med 30 öre till 10,99 kronor.

Med den låga skatten är det därför viktigt att höja skatten för att råda bot på det ekonomiska problemet och täppa till de två miljarder kronor stora hålet i den skånska regionekonomin, menar Mätta Ivarsson. Något som även Allians för Skåne är beredda på.

En rejäl höjning på runt 70 öre krävs. Accepterar väljarna en sådan ökning?

– Det krävs en höjning, vilken nivå Miljöpartiet föreslår kommer vi presentera inom kort. Jag tror skåningarna accepterar att betala lite mer i skatt för att få en bra vård, utökad kollektivtrafik och goda arbetsvillkor för de anställda.

Både Alliansen och oppositionen presenterar sina budgetförslag i nästa vecka, där det inte är otänkbart att båda sidor höjer skatten.

Publicerad 10 November 2018 07:00