Tramadol är ett betydligt större problem än alkohol bland unga missbrukare.

Tramadol är ett betydligt större problem än alkohol bland unga missbrukare. Arkivfoto: ADOBE STOCK

Här är tramadol mycket vanligare än alkohol

Länsstyrelsen slår larm om de vanliga smärtstillande tabletterna

SKÅNE. På behandlingsmottagningen Maria ungdom är det nu betydligt fler som söker sig för att de missbrukar det smärtstillande medlet Tramadol än alkohol. Det är billigare och har större effekt, varnar länsstyrelsen i en artikel.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Cannabis är ännu ohotad etta, men det näst största problemet bland missbrukande ungdomar i Skåne är inte längre alkohol utan tramadol. Tramadol är ett starkt smärtstillande narkotiskt preparat som bland annat ges efter operationer. Det är också en populär drog bland ungdomar, berättar länsstyrelsen i en artikel på sin hemsida.

Alexander Holmstedt och Gunilla Alväng jobbar på Maria ungdoms Tramadolprojekt och berättar varför Tramadol blivit så populärt bland många unga.

- Jag tror det är effekten som tramadol ger som gör den så populär, det är både lugnande och aktiverande, många upplever att det är lättare att vara med i sociala sammanhang och att de blir mer fokuserade. Men det är viktigt att betona att detta är en övergående effekt som man känner i början av sitt missbruk, i takt med att man måste ta mer tramadol försvinner den här aktiverande effekten, säger Alexander Holmstedt, psykiatrisjuksköterska på mottagningen Maria Malmö till länsstyrelsen.

Tramadol har blivit mycket populärt bland missbrukare de senaste tio åren.

– Tramadol är något som tyvärr är här för att stanna, det är ett problem som vi måste ta på allvar. Siffror från Maria Malmö visar att cirka 35 % av de som går i behandling har provat tramadol. Det är det klart största andrapreparatet efter cannabis och större än alkohol hos våra ungdomar på Maria Malmö, säger Alexander Holmstedt.

Att olika medicinska preparat blivit hårdvaluta bland missbrukare har blivit allt vanligare och även om varje tablett bara kostar några tior blir det snabbt stora summor. Det är också betydligt snabbare att fastna i tramadolmissbruk än i alkohol och det finns en hel del barn som är tunga missbrukare innan de är myndiga.

Publicerad 15 May 2019 00:00