I flera balar med isoleringsplattor gömdes närmare 90 kilo cannabis.

I flera balar med isoleringsplattor gömdes närmare 90 kilo cannabis. Foto: Tullverket

Misstänks vara hjärnan bakom smugglingshärva – åtalas för grovt narkotikabrott

"Har rätt att vara tyst och vi kan träffas i rättegången"

SKÅNE.

Vid två tillfällen smugglades stora partier med narkotika in i Sverige. Nu åtalas en man från Bulgarien i 40-årsåldern som hjärnan bakom transporterna.

Av
Andreas Holm

Själv ska han enligt åtalet anlitat chaufförer genom sin transportfirma att köra drogerna till Sverige från andra europeiska länder.

Det första fallet inträffade under sommaren 2016 när en lastbil stoppades i hamnen i Trelleborg. Tullen fattade misstankar som bekräftades efter att en narkotikahund markerat en gömma med 89,5 kilo cannabis. Narkotikan som förpackats i balar med byggmaterial beslagtogs och byttes ut. Under bevakning följde tulltjänstemän och polis efter och grep lastbilsföraren när godset lastades av i Göteborgsområdet.

Ett halvår senare, i november 2016, inträffade en identisk händelse i färjeläget i Trelleborg. Då hittade tullen en knarkgömma under golvet i ett lastbilssläp. Föraren berättade att han skulle leverera karameller till Linköping och tullen släppte iväg honom under bevakning från både tull och polis.

Efter leveransen återvände föraren till en bensinmack på Spillepengen utanför Malmö där släpet lossades av. Då slog polisens piketstyrka till och grep föraren och beslagtog 59,5 kilo cannabis som förpackats i plastpåsar och dolts under golvet i släpet.

Båda förarna misstänks för narkotikasmuggling och kopplas ihop med mannen i 40-årsåldern. Båda nekar båda till någon som helst kännedom om narkotikan i deras släp.

Genom avlyssning av telefonsamtal och SMS kopplas mannen i 40-årsåldern till förarna och misstänks vara den som beställt transporten av narkotikan. Till bulgarisk polis menar mannen i 40-årsåldern att han "har ingenting med detta att göra" och att hans firma fått en rad beställningar om transporter till Sverige från andra företag.

Svensk åklagare är av en annan åsikt och har väckt åtal mot mannen i Malmö tingsrätt. Han misstänks för att ha skaffat kurirer till narkotikasmugglingen och under färden "haft kontakt och överenskommit om adress till vilken narkotikan skulle levereras". Åtalspunkterna är grov narkotiskamuggling och grovt narkotikabrott.

Mannen har överlämnats till svensk polis och sitter nu häktad. Här har han inte varit lika samarbetsvillig.

– Jag har rätt att vara tyst och vi kan träffas direkt i rättegången, säger mannen i förhör och väljer sedan att inte svara på fler frågor.

Under golvet i en lastbilstrailer gömdes 59,5 kilo cannabis. Det var andra gången under samma år som en man i 40-årsåldern misstänks ha fått kurirer att smuggla knark till Sverige.

Under golvet i en lastbilstrailer gömdes 59,5 kilo cannabis. Det var andra gången under samma år som en man i 40-årsåldern misstänks ha fått kurirer att smuggla knark till Sverige. Foto: Polisens förundersökning

Publicerad 14 June 2019 00:00