Bostadspriserna ökar i Skåne.

Bostadspriserna ökar i Skåne. Foto: Mostphotos.com

Fortsatt ökade priser på bostäder – stiger mest i Skåne

Analyschef: "Malmöområdet fortsätter sticka ut"

SKÅNE.

Bostadspriserna fortsätter att stiga. Under maj månad steg snittpriset för en bostadsrätt eller villa i snitt med en procent i hela landet. I Skåne är förändringen större.

Av
Andreas Holm

På bara ett år har en snittvilla blivit tre procent dyrare och en bostadsrätt kostar över åtta procent mer. Den senaste månaden ökade priserna i bland annat Stor-Malmö (Malmö, Lund, Trelleborg, Burlöv, Kävlinge, Lomma, Staffanstorp, Svedala, Vellinge, Eslöv, Höör, Skurup) på en bostadsrätt med tre procent och villorna med en procent. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

En snittvilla i Stor-Malmö har ett medelpris på 4 282 000 kronor, jämfört med 3,3 miljoner i riket. Medelpriset per kvadratmeder för en bostadsrätt är 30 334 kronor, något lägre än rikssnittet om 38 812.

– Årstakterna ligger alla på plus, där Malmöområdet fortsätter sticka ut med +6 och +7% i innerstaden respektive storstadsområdet, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i ett pressmeddelande om bostadsrättspriserna.

Lund toppar som vanligt bostadsrättspriserna där kvadratmeterpriset är i snitt 36 973 kronor. Lägst snittpris finns i Perstorps kommun om 5 132 kronor/kvm. Dyraste villan i Skåne finns i Vellinge, 5,6 miljoner kronor och billigaste i Östra Göinge om 1,1 miljoner.

– Jämfört med samma period förra året är villapriserna oförändrade i Stor-Stockholm medan de ökat med +5% i Stor-Malmö, konstaterar Per-Arne Sandegren.

Det senaste året har bostadspriserna ökat mest i Skåne jämfört med övriga landet, villor med 3,2 procent (en procent i riket) och bostadsrätter med 8,4 procent (tre procent i riket).

Publicerad 17 June 2019 00:00