Fängelset i Skänninge har jämförts med den som tidigare var aktuell att byggas i Svedala kommun.

Fängelset i Skänninge har jämförts med den som tidigare var aktuell att byggas i Svedala kommun. Foto: Svedala kommun

Fängelseplanerna i Svedala skrotas – andra skånska kommuner visar intresse

Trelleborg och Kristianstad kan bli alternativ

SVEDALA.

Under 2016 blev det känt att landets näst största fängelse skulle byggas i Svedala. Det mötte turbulens och stort motstånd av invånarna, som nu kan glädjas över att planerna skrotas.

Av
Sofia Sundqvist

Det blev ett stort engagemang från invånarna när planen om att bygga ett fängelse på kommunens mark blev känd. Föreningar bildades och tusentals personer ställde krav på en folkomröstning.

En folkomröstning blev det, och i söndags presenterades resultatet – majoriteten av invånarna röstade nej.

Omröstningen var rådgivande och inte ledande, vilket betyder att kommunfullmäktige nödvändigtvis inte behöver ta hänsyn till invånarnas åsikter.

I slutändan var det ändå kriminalvården, och inte Svedala kommun, som drog tillbaka planerna.

Per Björkgren, chef för region syd på Kriminalvården, har i en intervju med Sydsvenskan nämnt två anledningar till det havrerande samarbetet.

Dels ska det ha funnits svårigheter runt markfrågan, och dels en ökade oro bland invånarna som lett till att det inte längre finns samma entydiga politiska vilja.

Andra kommuner har klivit fram och visat sig positivt inställda till att bli platsen för Sveriges nästa stora fängelse.

En av dom är Kristianstad. Där har kommunens kommunalråd Pierre Månsson (L) uttalat sig till Sveriges Radio:

– Vi har färdig mark där det bara är att börja bygga. Framförallt tror jag att Kristianstads befolkning har en helt annan uppfattning, och väldigt gärna välkomnar Kriminalvården att bygga en större anläggning.

Även Trelleborg erbjuder mark till fängelsebygget.

– Vi äger mycket mark jämfört med andra kommuner och välkomnar alla etableringar utom ett kärnkraftverk i hamnen, säger Mikael Rubin (M) till SVT.

Efter det avbrutna samarbetet med Svedala har kriminalvården har nu lagt upp en ny agenda, där de i större utsträckning ska informera och hämta in synpunkter från invånarna, enligt Sydsvenskan.

Publicerad 05 July 2019 07:00