Försöker du hitta kärleken på nätet går du miste om ack så viktiga kroppsspråket.

Försöker du hitta kärleken på nätet går du miste om ack så viktiga kroppsspråket. Foto: Adobe stock

Skippa nätet och hitta kärleken i sommar

"Kroppsspråket står för mellan 70 och 90 procent av vår kommunikation och det går man miste om på nätet"

Sommar.

Har du swipeat dig igenom alla dejtingappar utan att hitta den stora kärleken? I så fall kan det vara en god idé att skippa nätet och försöka hitta kärleken i det verkliga livet i sommar. Men hur gör man?

Av
Oskar Andersson

Sommaren är den perfekta årstiden för ofrivilliga singlar. Vi är ute mer och träffar därför mer människor vilket såklart ökar chansen att stöta på den rätta. Men i en tid när allt större del av våra liv levs på nätet – dejtandet inget undantag – kan det vara svårt att veta hur man ska bete sig för att få kontakt med den där spännande personen man spanat in på stranden. I verkligheten får vi ju inga notifikationer på telefonen när någon vi attraheras av gillar oss tillbaka utan måste förlita oss på vår förmåga att tolka dennes signaler. Men håller vi på att glömma bort hur man gör?

– Jag tror att det kan vara så och att det blir mer och mer markant ju yngre generation man tillhör, säger Ingrid Tollgerdt-Andersson, forskare och relationsexpert, och fortsätter:

– Kroppsspråket står för mellan 70 och 90 procent av vår kommunikation och det går man miste om på nätet.

Ingrid Tollgerdt-Andersson är doktor i ekonomisk psykologi, forskare, författare och konsult. Hon har bland annat medverkat som expert på kroppsspråk och personkemi i SVT- serien – Kärlekskoden och gett ut ett tjugotal forskningsböcker.

Ingrid Tollgerdt-Andersson är doktor i ekonomisk psykologi, forskare, författare och konsult. Hon har bland annat medverkat som expert på kroppsspråk och personkemi i SVT- serien – Kärlekskoden och gett ut ett tjugotal forskningsböcker. Foto: Privat

Det är med hjälp av kroppsspråket vi, ofta omedvetet, visar om vi är intresserade eller inte av en person. Och det går snabbt.

– Man brukar säga att det tar fyra sekunder att avgöra om man är attraherad av någon när man träffas första gången men ny forskning visar att det kan ta mindre än en sekund, säger Ingrid Tollgerdt-Andersson.

Man brukar säga att det tar fyra sekunder att avgöra om man är attraherad av någon när man träffas första gången men ny forskning visar att det kan ta mindre än en sekund

Så för att hitta kärleken i det verkliga livet gäller det att ha koll på kroppsspråket, både när det gäller att tolka andras signaler och genom att ha koll på vilka signaler man själv sänder ut. Men även om man känner sig helt borta på det området är det absolut inte kört.

– En del föds med det medan andra inte är så bra på att tyda signalerna, men det går att träna upp, säger Ingrid Tollgerdt-Andersson

Tips – så tolkar och sänder du signalerna

Ögon: ”Försök få ögontakt med personen du är intresserad av. Titta cirka fyra sekunder och vänd sen bort blicken för att sedan titta personen i ögonen igen, men stirra inte. Tittar personen tillbaka är det ett gott tecken och det kan vara läge att gå fram. Tittar personen bort är det inte det.”

Mun: ”Le mot personen. Ett äkta leende är mer som ett skratt, ansiktet rynkar sig och man visar kanske lite tänder medan ett falskt leende är mer kontrollerat.”

Spegling: ”Det säkraste tecknet på att personer gillar varandra är att de speglar varandra i rörelser och sätt att vara. Det kan till exempel vara att den ena lutar sin haka mot handen och så gör den andra likadant.”

Var öppen: ”Ett öppet, livfullt kroppsspråk visar att du är intresserad medan ett slutet, som till exempel armar i kors, signalerar distans.”

Lyssna: ”Lyssna aktivt på personen och bekräfta med nickar och leenden. Avbryt inte, prata inte bara om dig själv och titta inte på telefonen.”

Publicerad 19 July 2019 07:00