Många kom för att lyssna och träffa influencern @nattid.

Många kom för att lyssna och träffa influencern @nattid. Foto: André Kvist.

Influencern lockade ung storpublik till biblioteket

"Våga ta hjälp – inte värt att skada sig själv"

TOMELILLA.

Under parollen #VarDigSjälv! Anordnade Tomelilla bibliotek, kulturskolan och ungdomarna i Kulturcrew en heldag mot mobbning. Dagens dragplåster var Nathalie ”Nattid” Danielsson som under hela uppväxten mobbades. Idag är hon en framstående influencer med närmare tre miljoner följare.

Av
André Kvist

Torsdagens arrangemang gick i i antimobbningens tecken och allas rätt att vara sig själva. Det är ungdomarna i Kulturcrew som kommit med idén och genomförde dagen tillsammans med personal på biblioteket och kulturskolan.

– Det är bra att ta upp ämnet, för mobbade kan få tips och mobbare kan få tänka efter vad man egentligen gör och hur det påverkar, säger Minja Andersson i Kulturcrew som får medhåll av sin kamrat.

– Det är ett viktigt ämne att prata om och man ska ta upp det. Ser man det ska man säga ifrån, säger Tilde Andersson.

Båda ungdomarna ska börja sexan inom kort och även om de känner till mobbning så är det inget som pågår där de går i skolan.

Kulturcrewets medlemmar Tilde Andersson (vänster) och Minja Andersson tillsammans med bibliotekets Elise Thufvesson

Kulturcrewets medlemmar Tilde Andersson (vänster) och Minja Andersson tillsammans med bibliotekets Elise Thufvesson Foto: André Kvist.

Samarbetet är det första mellan ungdomarna, biblioteket och kulturskolan. Elise Thufvesson som håller i trådarna hoppas att det kommer fler tillfällen med nya ämnen.

– Vi jobbar ju mycket med att inspirera unga till läsning och i detta ämne finns mycket att läsa om, Det kan vara värdefullt för en utsatt att få igenkänning. Min önskan är att detta ska bli återkommande med nya ämnen med förslag från unga, säger Elise som arbetar med barn och unga på biblioteket.

Dagen började knackigt med en filmworkshop som blev inställd. Men under eftermiddagen trillade allt fler unga in. När det väl var dags för influencern Nathalie ”Nattid” Danielsson från Trelleborg att tala vara närmare åttio personer på plats, varav många ungdomar.

Nathalie har närmare tre miljoner följare i sina sociala medier. Strax innan hon träffar Tomelillaborna berättar hon hur kanalerna varit ett utlopp för den mobbning som förföljt henne från 6 till 17 års ålder.

– Det har format mig till den person jag är idag. Jag säger vad jag tycker, känner och det vet jag sticker folk i ögonen. Jag kan aldrig ta in hur många som följer mig, jag är ju bara jag, varför vill folk träffa mig? säger Nathalie Danielsson frågandes.

Nathalie Danielsson talar om sin uppväxt som mobbad.

Nathalie Danielsson talar om sin uppväxt som mobbad. Foto: André Kvist.

Nu som 18-åring har Nathalie släppt det förflutna bakom sig. Den 21 augusti släpper hon sin självbiografiska bok Jag, Nattid och med det börjar hon ett nytt kapitel i sitt liv.

– Med boken känns det som en ny start, nu lämnar jag allt bakom mig för nu har jag berättat allt. Sedan kan jag gå vidare och göra det jag gör nu, leva livet och följa mina drömmar.

Vad har du får budskap till ungdomar som är utsatta för mobbning?

– Våga ta hjälp, jag gjorde det när jag var 15 första gången. Det är inte värt att göra sig själv illa för det är inte ens eget fel. Man kommer komma längre än personerna som retar och pratar skit.

Även om mobbningen ligger bakom Nathalie Danielsson så har hatet inte upphört. Tvärtom har hennes framgångar digitalt fått konsekvenser.

– Jag har börjat få så mycket hat för att jag blivit den människa jag är och vissa kan inte se mig leva livet. Det är jobbigt men samtidigt är det bara att skita i det, säger Nathalie Danielsson.

Publicerad 09 August 2019 06:00