Årets narkotikasökhund 2019 heter Atte och är en 4-årig labrador retriever som arbetar ihop med Josefin Frid vid Brottsbekämpningsgrupp Malmö.

Årets narkotikasökhund 2019 heter Atte och är en 4-årig labrador retriever som arbetar ihop med Josefin Frid vid Brottsbekämpningsgrupp Malmö. Foto: Anders Roos

Narkotikasökhunden Atte – smugglarnas fiende nummer ett

Hittade tre kilo cannabis gömt i en gördel

SKÅNE. 4-åriga labradoren Atte är langarnas fiende nummer 1. Det står klart efter att han i veckan tilldelats titeln Årets narkotikasökhund 2019. Enligt juryn är han både spontan och initiativrik.

I två år har labradoren Atte och hans förare Josefin Frid arbetat tillsammans för Tullens brottsbekämpningsgrupp i Malmö. Från början var Atte skolad som jakthund, men då han var för självständig passade han inte så bra i jaktlaget.

När Atte först testades som narkotikasökhund klarade han testen endast med en hårsmån, men mycket har hänt sedan dess.

Under det senaste året har han bidragit till fantastiska 206 narkotikabeslag vid 152 olika tillfällen.

Ett särskilt minnesvärt beslag gjordes i Ystad hamn då Atte nosade rätt på närmare tre kilo cannabis som en person gömt i en gördel.

– Atte gillar att fånga vittring i vinden och sedan visa varifrån den kommer, där glänser han verkligen, säger Josefin Frid i ett pressmeddelande.

– En gång satt han med ryggen mot bilarna medan jag pratade med en kollega men helt plötsligt ställer han sig upp och springer fyra bilar bort och markerar.

Det är just Attes stora ambition och arbetsvilja som nu ger honom utmärkelsen "Årets narkotikasökhund"

”Attes proffsiga nos är alltid igång och känner många dofter, även de som är små och svårupptäckta. Det gör att ekipaget hittar narkotika i alla former – både rena missbrukarsubstanser och narkotiska läkemedel – men även vapen och ammunition!", skriver juryn i sin motivering.

Atte och Josefin kommer ta emot utmärkelsen 14 december på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Publicerad 29 October 2019 09:30