Handskakningsmotionen i Trelleborgs kommun nedröstad.

Handskakningsmotionen i Trelleborgs kommun nedröstad. Foto: Stock Adobe

KD röstade ned handskakningsmotion

Helmuth Petersén (SD): "Vi är inte bara besvikna utan förbannade"

Av
Markus Celander

TRELLEBORG. Sverigedemokraternas motion om att Trelleborgs kommun ej ska anställa personer som vägrar skaka hand med motsatta könet avslås, då kristdemokraterna röstade nej i kommunstyrelsen.

När frågan var uppe hos kommunstyrelsens arbetsutskott några veckor tidigare röstade Moderaterna med SD medan KD la ned sin röst. Att KD la ned sin röst innebar att SD och M skulle få majoritet för handskakningsmotionen.

Att nu KD, som styr kommunen med M, i stället röstade emot och sänkte förslaget kommenterar oppositionsrådet Helmuth Petersén (SD) i Trelleborgs Allehanda: ”Vi är inte bara besvikna utan förbannade”.

Motståndarna mot SDs motion menar att vägran att skaka hand med motsatta könet är en rättighet enligt den grundlagsskyddade religionsfriheten.

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin (M), säger till TA att han tycker att SDs motion är bra, att M gärna stödjer den, samt: ”Jag har också fått dokumentation från juridiskt håll som säger att detta inte alls har med religionsfriheten i grundlagen att göra”.

Lokaltidningen Trelleborg har sökt representanter för KD i Trelleborg.

Publicerad 02 December 2019 12:46