Nya försök att få buss 144 att rulla hela vägen till Malmö igen.

Nya försök att få buss 144 att rulla hela vägen till Malmö igen. Foto: mostphotos.com

2020 kan buss 144 rulla vidare mot Malmö

Perstorps station kan bli ny slutdestination

TRELLEBORG/VELLINGE.

Tre dubbelturer på morgonen respektive eftermiddagen och avgångar en gång i timmen på vardagar. Det lutar åt att förlängningen av busslinje 144 från Östra Grevie in mot Jägersro i Malmö blir verklighet om ett år.

Protesterna var många när Skånetrafiken drog in busslinje 144 från Trelleborg till Malmö via Anderslöv och Östra Grevie år 2015. Eftersom pågatåget gjorde intåg, började bussarna vända i Östra Grevie. Men det finns många invånare i Trelleborgs kommun, drygt 700, som har sin arbetsplats i Jägersro och Fosie och för dessa blev pendlingsmöjligheterna sämre. Även invånarna i Arrie förlorade sin buss direkt in till Malmö, liksom invånarna i Käglinge.

Nu har Trelleborgs kommun, Vellinge kommun och Malmö stad har diskuterat att återinföra förlängningen av linje 144 så att sträckan Anderslöv till Malmö trafikeras vardagar med tre dubbelturer på morgonen respektive eftermiddagen och avgångar en gång i timmen. Ett förslag lämnades till Skånetrafiken i början av september.

– Det ser ljust ut, men det finns också en del kvar att lösa. Om bussen ska vänta in avgångar och ankomster av tåget i Östra Grevie så blir det väntetider upp emot en kvart för bussresenärerna, säger Mats Åstrand, utredare Trelleborgs kommun.

Det diskuteras även om bussen ska fortsätta in mot Persborgs station för att kunna ansluta till ringlinjen i Malmö, istället för att vända i Jägersro.

I april tar Skånetrafiken beslut om förlängningen ska införas för start december 2020.

Publicerad 04 December 2019 11:25