Inte helt otippat att Malin Andersson skulle bli gymägare. Hon har idrottat hela sitt liv med ridning, jazzbalett, kampsport, fotboll och friidrott.

Inte helt otippat att Malin Andersson skulle bli gymägare. Hon har idrottat hela sitt liv med ridning, jazzbalett, kampsport, fotboll och friidrott. Foto: Markus Celander

Årets serviceföretag är mer än bara ett gym

Sports Club Oasen vill vara en samhällskraft – både på och utanför gymmet

TRELLEBORG.

Årets Serviceföretag 2019 blev Sports Club Oasen. ”Jag tolkar det som en bekräftelse på att vi når fram med vår idé att inte bara vara ett gym utan även en stöttepelare för alla i samhället”, säger ägaren Malin Andersson.

Av
Markus Celander

Receptionen ser ut som någons vardagsrum. Stora orientaliska mattor, en stor soffgrupp och gammaldags fåtöljer. I ett rum intill pågår livlig aktivitet från en grupp småbarn.

– Det är vårt dagis. En av våra anställda, Cecilia Svensson, tar hand om barnen medan deras mamma- eller pappalediga föräldrar tränar, berättar Malin Andersson.

Receptionen på Sports Club Oasen.

Receptionen på Sports Club Oasen. "Det ska kännas som hemma", säger Malin Andersson. Foto: Markus Celander

Namnet Oasen förklarar hon med att hennes gym- och friskvårdsanläggning ska vara något av en källa till energi, ett andningshål för dem som söker sig dit.

– Vi har till exempel särskilda erbjudanden till arbetslösa. Många av dem går hemma och blir deprimerade. Då kan de i stället komma hit och träna, bli del av en gemenskap och bekräftas.

Det finns bland mycket annat även aktiviteter för seniorer, och ett särskilt program för dem som vill gå ned i vikt.

– Där går de som vill få till en livsstilsförändring. De coachas att regelbundet äta rätt och träna, helt enkelt att bryta dåliga vanor och få nya rutiner.

Låter lite som psykologi?

– Det är bevisat att fysisk träning inte endast är bra för kroppen, utan även för den mentala biten. Men visst är det så att vi instruktörer blir något av psykologer också, vi hamnar ibland i långa, djupa samtal med våra medlemmar.

Malin Andersson är extra stolt över att hon driver ett fristående friskvårdsföretag. För precis som utvecklingen är i alla andra branscher så gäller samma här – stora kedjor tar över.

– Konsekvensen blir att de inkorporerade gymmen drivs efter samma koncept och ser mer eller mindre likadana ut. Det blir likriktat. Och för att spara in på personalkostnaderna är de gymmen ofta obemannade, till och med gruppträningarna. Där har deltagarna en stor skärm framför sig med en inspelad instruktör. Hos oss finns det alltid en instruktör som ser dig, som coachar dig, peppar dig och återkopplar.

Bakom Malin Andersson syns det senaste tillskottet till Sports Club Oasen, en cirka 500 kvadratmeter stor hall för funktionell träning.

Bakom Malin Andersson syns det senaste tillskottet till Sports Club Oasen, en cirka 500 kvadratmeter stor hall för funktionell träning. Foto: Markus Celander

Hon betraktar Sports Club Oasen som en kraft i samhället. Förutom att stötta alla grupper, från småbarn, arbetslösa, seniorer och alla de som vill bryta ensamhet och nedstämdhet är hennes gym även Trelleborgs största sponsor av lokala idrottsföreningar.

– Det lokala är viktigt för mig – handeln, servicen, utbudet – och därför är jag så glad och stolt över att trelleborgarna röstade fram mig till finalen av Årets Serviceföretag, säger Malin Andersson.

PERSONLIGT

Namn: Malin Andersson.

Ålder: 51 år.

Aktuell: Årets serviceföretagare i Trelleborg 2019. Priset delades ut för första gången, och ceremonin ägde rum i samband med lykttändningen den 1 december på Rådhustorget i Trelleborg.

Gör: Driver Sports Club Oasen, som hon äger tillsammans med blivande maken Mika Sundholm.

Bor: Flyttade till Trelleborg i somras efter att ha bott hela sitt liv i Smygehamn.

Familj: Partnern Mika Sundholm, barnen Calle 22 år, Svante 17 år och Elvira 14 år. Samt Ester, en skotsk terrier som älskar att titta på teve (Malin visar flera bilder i sin smartphone på hur en till synes djupt fascinerad Ester tittar på teve – Ernst Kirchsteiger är en av favoriterna.)

Intressen: Träning och friskvård, titta på fotboll och kriminalromaner.

Trelleborg Citysamverkan arrangerade Årets Serviceföretag för första gången 2019.

Efter att allmänheten röstat på sina favoriter utser en jury en vinnare av de tre finalister som fått flest röster. Denna gång blev det fyra finalister, då två av företagen fick lika många röster. De fyra var, förutom Sports Club Oasen, två andra friskvårdsföretag, Studio Andas och DanZfit, samt barberare- och frisörsalongen Barber Arts and Craft.

Juryns motivering till varför Sports Club Oasen vann: ”För sin ständiga strävan att serva och sponsra trelleborgarna och Trelleborg, på och utanför gymmet. Malin Andersson och hennes medarbetares engagemang har för många genom åren blivit viktiga livsankare. Sports Club Oasens egen verksamhetsbeskrivning talar sitt tydliga språk: Det stora är att leverera, tjäna och bemöta människor med olika behov. Att finnas för dem och coacha dem till ett bättre välbefinnande.”

Publicerad 20 December 2019 15:00