Michelle Pettersson lämnar nu över ansvaret för Reko-ring.

Michelle Pettersson lämnar nu över ansvaret för Reko-ring. Foto. Markus Celander

Michelle lämnar över ansvaret för Reko-ring: "Väldigt insatta"

TRELLEBORG. Ett år efter att hon startade Reko-ring Trelleborg lämnar Michelle Pettersson, 24, ansvaret som administratör för för gruppen. "Det beror på tidspress. Mitt mål var att starta upp det hela, och nu känns det bra att kunna lämna över till andra duktiga och insatta medlemmar", säger hon.

Av
Markus Celander

Nu i januari tar Michelle Pettersson sin lärarexamen och har fullt upp med det. Därför lämnar hon nu över reko-ringen till två av medlemmarna, matproducenterna Johanna Rasmusson från Bosarps gård och Ola Fredgaard från Hyllehögs gård.

– Johanna säljer nötkött och kyckling och Ola är äggproducent. Det blir enklare att de tar över administrationen, de jobbar med detta och är insatta, säger Michelle Pettersson.

Reko-ring Trelleborg hette från början Reko-ring Söderslätt, eftersom många av medlemmarna kom från grannkommuner. När Reko-ring Höllviken startades i höstas byttes namn till Reko-ring Trelleborg.

– Det blev mer korrekt, Trelleborg är ju vårt utlämningsställe. Men jag tycker det är bra att vi samverkar över kommungränserna. Bosarps gård ligger i Sjöbo kommun och Hyllehög i Vellinge kommun. Skulle vi bara begränsa utbudet till Trelleborg skulle inte konsumenterna få lika mycket att välja mellan. Och hur som helst är det bättre att handla närproducerat från Skåne än att det fraktas ned från Stockholm, till exempel.

Utlämningsplatserna har varierat under året som reko-ringen i Trelleborg varit i gång, men sedan några månader är det gräsplätten vid Hedin Bil i västra industriområdet. Utlämning av varor sker där varannan måndag klockan 18–18.30 och då lär man även i fortsättningen kunna se Michelle Pettersson på plats.

– Jag fortsätter som medlem i reko-ringen. Jag är fortfarande intresserad av kost, miljö och hälsa, säger hon.

FAKTA. Reko står för ”rejäl konsumtion”. I en Reko-ring handlar konsumenten lokalproducerad mat direkt från producenten utan mellanhänder. Information om utbud och beställningar sköts via Facebook, sedan sker utlämning av varor på en plats som bestämts på Facebook. Reko-ringar är en finsk idé som på bara några år blivit en stor folkrörelse i Sverige. Idag finns det cirka 150 stycken över hela landet med drygt 350 000 medlemmar.

Publicerad 03 January 2020 13:44