Konstverket ”Språkväxten” skänks till Västervångskolan av ”Greta och Johan Kocks stiftelse för Trelleborgs Stads försköning”.

Konstverket ”Språkväxten” skänks till Västervångskolan av ”Greta och Johan Kocks stiftelse för Trelleborgs Stads försköning”. Foto: Trelleborgs kommun

Nytt konstverk har vuxit upp utanför skolan

TRELLEBORG. “Språkväxten” heter det nya konstverk som sträcker sig drygt fyra meter upp i luften utanför Västervångskolan i Trelleborg. Språk och växtlighet är just vad konstnärerna Lena Ignestam och Carina Zunino haft i tankarna när de skapat.

Av
Elin Wrethov

– Skolans profil är kommunikation och det goda samtalet och vi utgick från det. Konstverket består av pratbubblor som är staplade på varandra. Det ska symbolisera att alla har sin egen röst men att man tillsammans skapar ett samtal. Samtalet växer mellan personer, säger Lena Ignestam.

“Språkväxten” som det nu invigda drygt fyra meter höga verket kallas, står dessutom på ett fundament som går att fysiskt sätta sig på för en stunds samtalande.

Fick ni några förhållningsregler innan ni började?

– Vi blev tilldelade en plats där de ungefär ville ha konstverket. Tanken var att få något att samlas runt. När vi skapar utgår alltid från platsen, vad det är för människor som vistas där, vad det är för stämning och sedan försöker vi göra vår konstnärliga tolkning utifrån det. Platsen är stor och vi kände direkt att det behövde vara något på höjden, säger Lena Ignestam.

“Språkväxten” tillverkades först som gipsmodell i Danmark och fraktades sedan till Italien för att gjutas i brons. Därefter har det patinerats i grön färg för att föra tankarna till just en växt.

Är ni oroliga att konstverket ska förstöras, som till exempel Zlatanstatyn?

– Det är man alltid när man gör offentlig konst och det råkar man också ofta ut för. Men kan bara försöka göra det så hållbart som möjligt. Det har vi gjort här också.

Carina Zunino (tv) och Lena Ignestam (th) träffades när de gick konstskola och bildade för sex år sedan ”Zunino Ignestam Studio” med bas i Malmö och Köpenhamn.

Carina Zunino (tv) och Lena Ignestam (th) träffades när de gick konstskola och bildade för sex år sedan ”Zunino Ignestam Studio” med bas i Malmö och Köpenhamn. Foto: Privat

Publicerad 09 January 2020 14:11