Efter många turer blev det klart i augusti att Johan Adolfsson inte tillträdde sin tjänst som kommunikationschef.

Efter många turer blev det klart i augusti att Johan Adolfsson inte tillträdde sin tjänst som kommunikationschef. Foto: Stock Adobe

Nyheterna vi minns från 2019

TRELLEBORG.

En kommunikationschef slutade innan han hann börja sitt jobb, sista året-runt camparen lämnade Dalabadet, kommunen sålde ut sina egna fastigheter och började köpa ut de hus som ligger i vägen för Ringvägen och i Skegrie brändes pizzorna i båda ändar.

Av
Åsa Meierkord

Markus Celander

TORGVÄNDOR. Innan jul blev torghandlarna på Stortorget i Trelleborg uppsagda av kommunen, som ville göra torget attraktivare. Handlarnas kontrakt gällde till och med den 1 juni, sedan skulle de få flytta till någon annan plats i stan. Jan-Erik Persson, som sålt blommor och grönsaker på Stortorget sedan 1951, var besviken.

– Får jag inte stå kvar här så slutar jag”, sade han till Lokaltidningen Trelleborg.

En tid senare kom dock nytt besked från kommunen att torghandlarna skulle få fortsätta som vanligt, och så skulle nytt beslut tas under 2020.

FÖRSTA KVINNAN. Vid sin mottagningsgudstjänst i Sankt Nicolai kyrka höll Trelleborgs nya kyrkoherde Anna Hult sin första predikan. När hon efterträdde Gustaf Centervall blev småländska Anna Hult stadens första kvinnliga kyrkoherde.

– Den har stora möjligheter med duktiga och engagerade förtroendevalda och personal som jobbar för ett levande gudstjänstliv för alla åldrar och där musiken spelar en stor roll. En kyrka för och med människor i livets alla skiften, sade hon i Lokaltidningen Trelleborg om sin nya församling.

NÄRODLAT. Reko-ring Söderslätt hade sin första utlämning av matvaror. Platsen var Östra Förstadsgatan 66, som snabbt fylldes av folk som gjort upp sina beställningar med de lokala matproducenterna via Reko-ring Söderslätts Facebooksida, som startades av 23-åriga lärarstudenten Michelle Pettersson. Numera heter den Reko-ring Trelleborg och utlämningsplatsen är en gräsplan vid Hedin Bil på Hedvägen.

UTFÖRSÄLJNING. M och KD-styret i kommunen började skriva upp kommunala fastigheter som ska säljas på en lista som blev längre och längre. Skyttsgården, fyrplatsen i Smygehuk, gamla kommunhuset i Anderslöv, motorklubbens gård, Karlfälts gård och Södra Åbys tidigare förskola var några av förslagen.

SISTA CAMPAREN. När den sista åretruntboende Susanne Sölvgren lämnade Dalabadets camping innebar det slutet på en 25-årig epok. Trelleborgs kommun hade tecknat kontrakt med ny ägare som inte ville ha kvar dem där. Den siste april skulle alla de 30-talet husvagnar som tillhörde de åretruntboende vara borta, men det dröjde till slutet av maj innan Susanne Sölvgren, som bott på campingen med sin man och son i sex år, kom i väg. De hade då till slut fått en ny boplats på Grottbyns camping i Höör.

ADOLFSSON-GATE. I juni brakade Adolfsson-gate loss i kommunen. I samband med valet 2018 hade Trelleborgs tillträdande kommunikationschef Johan Adolfsson skrivit "Röstar du på SD är du nog dum i huvudet" på Facebook. Helmuth Petersén (SD), oppositionsråd i Trelleborg, hade fått information om inlägget från Sverigedemokraterna i Gävle och ville stoppa anställningen. Efter många turer blev det klart i augusti att Johan Adolfsson inte tillträdde sin tjänst som skulle ha börjat den 2 september. Avtalet som gjordes mellan honom och Trelleborgs kommun gav honom full lön, 69 000 kronor per månad, i 18 månader. Kommunen ersatte också Johan Adolfssons utlägg för en fastighetsaffär som han gjorde under sommaren eftersom hans ursprungliga plan var att flytta till Trelleborg.

Helmuth Petersén, (SD), var mycket nöjd över att Johan Adolfsson inte skulle börja i kommunen.

– Det hade kunnat bli betydligt dyrare för Trelleborg om han hade börjat sin anställning här, sade han i en kommentar till Lokaltidningen.

PIZZAPROBLEM. I ett par års tid har paret Claes och Cecilia Stenmark planerat och kämpat för att få bygga en klimatsmart pizzeria på en bit jordbruksmark i Skegrie. Trelleborgs kommuns beslut att ge bygglov överklagades och ärendet hamnade till slut i sista instans, Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt. Där fattades samma beslut som på länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen tidigare – Stenmarks restaurang utgör inte något väsentligt samhällsintresse, vilket enligt miljöbalken krävs för att bebygga jordbruksmark.

RINGVÄGEN. Utredningar, konsulter, samråd, utställningar, politiska utspel. Vägen för Ringvägen har inte gått spikrakt under året. Under året har kommunen börjat lösa in fastigheter som ligger i anslutning till den planerade vägen, samtidigt som Trafikverket står fast vid att västlig infart till hamnen är den bästa lösningen. Österlidbon Axel Bengtsson rundade av 2019 med en namninsamling för en folkomröstning om en östlig eller västlig hamninfart. Om den blir av 2020 återstår att se.

Publicerad 10 January 2020 00:00