Anton Nilsson utsågs nyligen till Årets vardagshjälte av Trelleborg Citysamverkan för sitt engagemang i Världens barn.

Anton Nilsson utsågs nyligen till Årets vardagshjälte av Trelleborg Citysamverkan för sitt engagemang i Världens barn. Foto. Elin Wrethov

Anton spelar för världens barn: "Genom musiken får jag möjlighet att visa vad jag kan"

Musiken är ljuset i mörkret

TRELLEBORG. Hans pianospel har fått både stressade julshoppare och hårda tv-jurymedlemmar att mjukna. Med musiken kan Anton Nilsson visa vem han är, bortom handikappen. Nu förbereder han sin första egna orgelkonsert.

Av
Elin Wrethov

Anton Nilsson visar en inramad, lätt gulnad tidningsartikel på väggen. Fotot är taget för drygt elva år sedan, när han första gången satt och spelade på Ica Klagstorp för att samla in pengar till Världens barn.

Sedan dess har Anton suttit på samma plats varje jul med digitalpianot och mjölkkannan. Insamlingen har utvidgats till andra butiker och totalt har han fått ihop 135 000 kronor. Nyligen utsågs Anton till Årets vardagshjälte av Trelleborg Citysamverkan.

– Kanske har det att göra med att jag har Asperger, jag har fått förståelse för andra barn som har det svårt. Mamma och jag satt ofta och pratade om hur det är i världen när jag var liten.

Anton föddes i princip blind och så småningom konstaterades även en hörselnedsättning. Musiken blev räddningen. Mamma Cecilia hade ett piano och satt ofta med Anton i knäet och spelade. När Anton var tre år började han själv ta ut låtar. Han fick börja ett år tidigare på Kulturskolan i Trelleborg och där upptäcktes att han har absolut gehör.

Foto. Elin Wrethov

– Musiken har varit allt. I och med min synskada, min hörselskada och Aspergers har jag inte mycket annat att välja på. Det är genom musiken jag fått kontakter och möjlighet att visa vad jag kan.

Anton har gett konserter runt hela Skåne och uppträtt under Trelleborgs pianofestival. Han blandar klassisk musik med svenska visor och stycken av Povel Ramel och förebilden Ted Gärdestad.

Sedan ett par år tillbaka samsas flygeln hemma med en begagnad kyrkorgel.

– Orgeln har blivit en nytändning. Det är mycket teknik kring en orgel och jag är väldigt tekniskt intresserad. Jag har också större chanser att nå ut med orgeln.

Aspergers syndrom gör att det känns omöjligt att söka till Musikhögskolan. Anton skulle inte klara den stökiga miljön. Han hoppas i viss mån kunna livnära sig på musik ändå. De senaste somrarna har han spelat varje lördag vid andakterna i Norra kapellet i Trelleborg. Och den 18 april ger Anton sin första egna renodlade orgelkonsert i S:t Nicolai kyrka i Trelleborg, ett par veckor senare i S:t Petri kyrka i Malmö, på den orgeln som kallas för världens modernaste.

– Att få spela där känns som ett riktigt privilegium. Mina två första orgelkonserter blir ett bevis på att jag kan min sak. Att uppmärksammas och få pris är en bekräftelse.

2018 fick Anton ta emot kommunens kulturstipendium och tidigare samma år var han med i tv-programmet Talang där han hyllades av både jury och publik.

– Första tiden efteråt kände alla i Trelleborg igen mig och jag får fortfarande kommentarer för det.

Vad är du mest stolt över av allt du gjort?

– Det mest betydelsefulla är nog ändå insamlingen till Världens barn och de pengar jag dragit in. Och så är jag stolt över bredden jag har i min musik.

Anton har inga tankar på att sluta med insamlandet.

– Så länge världen ser ut som den gör med krig, fattigdom, miljökatastrofer, och så länge de som har störst verktyg inte gör något för att förhindra det, kommer dessa pengar att behövas.

Fakta:

Namn: Anton Nilsson

Ålder: Fyller 24 år

Bor: Källstorp

Familj: Mamma Cecilia och pappa Evert

Aktuell: Har fått utmärkelsen Årets vardagshjälte 2019 Trelleborg

Favoritstycke: “Om jag ska välja ett så är det Edvard Griegs ballad i G-moll. Han skrev den i hjärtesorg sedan båda hans föräldrar gått bort kort tid efter varandra.”

Favorithjälte: “Greta Thunberg. Hon är en riktig själsfrände.”

Publicerad 11 January 2020 00:00