Ellen Petersson från Trelleborg till vänster, men Ellen Brandt.

Ellen Pettersson från Trelleborg till vänster, men Ellen Brandt. Foto: Pressbild

Trelleborgare från Chalmers vann med knuff i rätt riktning

TRELLEBORG.

Trelleborgaren Ellen Petersson, 26, och Ellen Brandt, 27, från Chalmers tekniska högskola vann WSPs årliga studenttävling 100H – en tävling där Sveriges studenter får i uppdrag att under 100 timmar ta fram en lösning på ett specifikt samhällsproblem.

Av
Markus Celander

Tävlingen arrangeras av analys- och teknikkonsultföretaget WSP, och i år gick uppgiften ut på att ta fram en idé som kan bidra till att minska klimatpåverkan från transporter och på sikt nå klimatneutral mobilitet i Sverige.

Deras idé utgår från förra årets nobelprisade beteendeekonomiska koncept ”nudging”, vilket handlar om att knuffa människor i en viss riktning istället för att styra dem till nya beteenden.

– Det känns jätteroligt att vinna, vi hoppades såklart på det men det var inget vi vågade tro. Vår initiala tanke var att hitta en teknisk lösning, men vi insåg att det redan finns ett smörgåsbord av tekniska lösningar, såsom Uber och elbilar. Det vi behöver nu är beteendeförändring och då var nudging en bra lösning, säger Ellen Petersson i ett pressmeddelande.

Förslaget innebär enkla förändringar och handlingar som företag kan implementera i sin verksamhet för att uppmuntra sina anställda till att göra mer klimatsmarta val i vardagen, exempelvis genom realtidsinformation, gamification, klimatvänliga förhandsval i mötesbokningar med mera.

Publicerad 07 January 2019 15:30