Jan Erik Persson förbereder inför lördagens försäljning. Han har sålt blommor och grönsaker på Stortorget sedan 1951 och uppsägningen innan jul kom som en överraskning för honom.

Jan Erik Persson förbereder inför lördagens försäljning. Han har sålt blommor och grönsaker på Stortorget sedan 1951 och uppsägningen innan jul kom som en överraskning för honom. Foto: Markus Celander

Torghandlare uppsagda – framtiden är oviss

Stortorget ska byggas om

TRELLEBORG.

Torghandlarna blev uppsagda innan jul. Stortorget ska byggas om och det är oklart om torghandeln där blir kvar.– Får jag inte stå kvar här så slutar jag, säger Jan Erik Persson, som sålt blommor och grönsaker på Stortorget sedan 1951.

Av
Markus Celander

En lördag i januari 2019. Två torghandlare finns på Stortorget. Jan Erik Persson berättar att han var åtta år gammal när han började ta tåget hemifrån Rydsgård till Trelleborg för att sälja grönsaker som familjen odlat. Andra tider – då var det fart på torghandeln, säger han.

Den andre handlaren är Leif Larsson från Skivarp. Han säljer lite allt möjligt.

– Jag har stått här många år, det har blivit sämre.

"Får jag inte stanna kvar på torget får jag se om jag fortsätter i Trelleborg"

De har fått en skrivelse från kommunen om att de är uppsagda, mer än så vet de inte. Mer än att kommunen vill skapa ett attraktivare torg till sommaren.

– Får jag inte stanna kvar på torget får jag se om jag fortsätter i Trelleborg. Det beror på var de placerar mig, säger Leif Larsson.

– Det är här mina kunder finns, säger Jan Erik Persson.

Kommunen planerar nya avtal med torghandlarna från och med den 1 juni, men mycket mer än så är inte klart i nuläget.

– Vi utgår från tre frågeställningar om var i staden torghandeln är bäst lämpad med tanke på ytanspråk, skapandet av genuin känsla för besökare samt med tanke på folks rörelsemönster, säger gatuchef Kristoffer Tonning.

Han konstaterar att det inte verkar finnas något större intresse bland handlare att hyra plats på Stortorget.

– Vi vill ju ha en torghandel, men som det är nu så tittar vi även på andra förslag på aktiviteter. Vi vill ha ett levande torg, inte en stenöken.

Torghandeln på Stortorget har funnits i över hundra år. Det finns olika teorier kring varför den går sämre – ändrade konsumtionsmönster, bussarna går inte längre från Övre, vilket minskat flödet av resenärer som passerar Stortorget, och färre parkeringsplatser.

– Det där med p-platser tror jag knappast stämmer. Det finns ju gratis parkering på Stortorget, och på hela Övre strax intill. Vi som jobbar med centrum prioriterar för den delen inte bara utifrån bilen, vilket man kanske gjorde förr, utan tittar även på säkerhet och miljö, säger Kristoffer Tonning.

Ska ni ta bort p-platserna på Stortorget?

– Det är en känslig fråga. Inget är ju bestämt, men det kan vara värt det om vi kan ersätta dem med något som får folk till torget.

Om inte fler torghandlare strömmar till är alternativen att samla den torghandel som finns på en mindre yta på Stortorget, eller att flytta den till en mindre plats i stan.

– Vi har tittat på parkeringsplatsen vid Garvaregården. Det är nära stationen med många pendlare. Men det finns mycket kvar att gå igenom, säger Kristoffer Tonning.

Han räknar med att tekniska förvaltningen ska kunna presentera sina förslag för nämnden i februari.

Fotnot. Torghandeln på Stortorget äger som vanligt rum på onsdagar och lördagar åtminstone till och med den 1 juni.

Publicerad 08 January 2019 09:20