Michelle Pettersson.

Michelle Pettersson. Foto: Markus Celander

Michelle startar Reko-ring i Trelleborg

"Som en modern bondemarknad"

TRELLEBORG.

Nu blir även Trelleborg en av de städer i landet som har en Reko-ring, det vill säga ett sätt att handla lokalproducerad mat helt utan mellanhänder.
– Det finns många lantbrukare och matproducenter på slätten så jag tycker att vi också borde ha en Reko-ring, säger initiativtagaren Michelle Pettersson, 23.

Av
Markus Celander

Reko står för Rejäl Konsumtion och är en folkrörelse som uppstod i Grästorp 2016. I dag finns Reko-ringar över hela landet och ett par hundratusen svenskar är medlemmar. Att intresset även finns i Trelleborg insåg Michelle Pettersson efter att hon startade Facebook-gruppen Reko-ring Söderslätt i november – idag har den närmare 700 medlemmar, varav tolv är producenter.

Det är via den lokala Facebookgruppen som köpare och säljare får kontakt med varandra – där får köparen veta vilka varor som erbjuds och hur man gör för att beställa. Där finns också all information om var och när de beställda varorna hämtas och hur betalningen går till. Alla affärer görs upp i förväg.

Konsumenten kan föra en dialog direkt med producenten och få svar på till exempel hur djuren har fötts upp eller hur maten odlas, samt få tips på recept på säsongens råvaror.

– Priserna bör ligga på ungefär samma nivå som i affären, men kvaliteten är högre och maten färskare. Konsumenten "lär känna sin mat" och relationen som skapas med producenten får en att tänka på en modern variant av bondemarknad, säger Michelle Pettersson.

Första utlämningen i Trelleborg sker den 28 januari klockan 17.30–18 vid cykelvelodromen, Klövervallsgatan 8.

– Det är möjligt att det blir en annan plats nästa gång. Jag för en dialog med privata parkeringsplatsägare och med kommunen och Citysamverkan. Målet är att ha ett utlämningstillfälle i månaden, säger Michelle Pettersson.

Publicerad 11 January 2019 11:54