Erik Lundström (KD), Mikael Rubin (M) och Helmuth Petersén (SD) – den styrande politiska trion i Trelleborg.

Erik Lundström (KD), Mikael Rubin (M) och Helmuth Petersén (SD) – den styrande politiska trion i Trelleborg. Foto: Åsa Meierkord/arkiv.

Inte säkert att SD:s motioner går igenom

"Vi hoppas på stöd från KD men har ingen överenskommelse"

TRELLEBORG.

TRELLEBORG. Sverigedemokraterna lägger tre nya motioner. Det handlar om att nyanländas försörjningsstöd ska kunna dras in om de inte lär sig svenska värderingar, att nyanlända ska inte får förtur i bostadskön och att kommunen ska sluta med sitt borgensåtagande för samma grupp. Men det är inte säkert att motionerna får majoriteten med sig i kommunfullmäktige.

Moderaterna och Kristdemokraterna kunde ta makten i Trelleborg genom att Sverigedemokraterna gav Moderaterna sitt stöd. I gengäld skulle SD få igenom ett antal av sina förslag, de uppmärksammade sju motionerna.

Med de tre nya motionerna som lagts nu, är sex av motionerna på bordet.

– Den sista motionen om regel om handskakning för kommunens anställda är kvar. Alla trodde att vi skulle lägga den först, nu lägger vi den sist, säger Helmuth Petersén, (SD), oppositionsråd.

Men att SD faktiskt får igenom sina förslag är inte avgjort.

– Vi gjorde överenskommelsen med Moderaterna. Vi hoppas på stöd från KD men har ingen överenskommelse med dem. Motionerna kommer att bli behandlade som vilka andra motioner som helst, vilket beslutet blir får vi se, säger Helmuth Petersén.

Publicerad 15 January 2019 11:57