Skyttsgården byggdes som lasarett och invigdes 1893. 1934 flyttade lasarettet ut och byggnaden blev kulturhus och döptes om till Skyttsgården. Här syns också Petters hus.

Skyttsgården byggdes som lasarett och invigdes 1893. 1934 flyttade lasarettet ut och byggnaden blev kulturhus och döptes om till Skyttsgården. Här syns också Petters hus. Foto: Åsa Meierkord/arkiv

Skyttsgården – snart inte längre i kommunal ägo

Alla planer på kultur mötesplats skrotas

TRELLEBORG.

Skyttsgården slutar snart sitt uppdrag i offentlig tjänst. Efter att ha bistått Trelleborgarna som både sjukhus, kulturskola, bibliotek och flyktingboende har alla planer på en social och kulturell mötesplats i gården lagts ned.

Beslutet togs under kommunstyrelsens möte i onsdags.

– Ärendet handlade om att vi skulle fortsätta utreda möjligheterna för en social och kulturell mötesplats i Skyttsgården och nu har vi beslutat att inte lägga mer tid och pengar på det, det lovade vi i valrörelsen. De 1, 9 miljoner det kostar om året att ha huset tomt kan vi lägga på skola och omsorg istället, säger Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande.

Frågan om en social och kulturell mötesplats kommer dock att fortsätta utredas.

– Själva mötesplatsen är vi inte emot, nu finns det ett förslag på Museigränd från föreningen Gamla Trelleborg, det ska vi titta på, säger Mikael Rubin.

Ett ärende om försäljning av Skyttsgården kommer också att upprättas framöver.

– Hur själva försäljningen ska gå till tar vi ställning till då.

Skyttsgården har mest stått tom sedan museet flyttade ut 2009.

Förslaget att göra om Skyttsgården till en kulturell mötesplats togs fram av gamla styret och planerna på verksamhet i huset som till exempel öppet arkiv, mötesplats, museum, fritidsgård, kommunal förvaltning och föreningshus var nära att realiseras för bara ett år sedan, när fritidsnämnden drog sig ur planerna och arbetet stannade upp.

Under kommunstyrelsens möte argumenterade Socialdemokraterna för att fortsätta utreda möjligheterna att göra om Skyttsgården till en social och kulturellt mötesplats. De reserverade sig mot beslutet.

Publicerad 10 February 2019 00:00