Fyrplatsen med tillhörande vandrarhem drivs som vanligt den här säsongen. Men det är oklart vad som händer sästa säsong.

Fyrplatsen med tillhörande vandrarhem drivs som vanligt den här säsongen. Men det är oklart vad som händer sästa säsong. Foto: Stock Adobe

Fyrplatsen snart till salu – men drivs som vanligt i sommar

"Det viktigaste är att platsen fortsätter att vara öppen för alla"

SMYGEHUK.

Kommunstyrelsen har beslutat att gå vidare med planerna att sälja Fyrplatsen på Smygehuk. Tills nya beslut är tagna drivs vandrarhemmet som vanligt.

Anna-Lena Sundin driver vandrarhemmet Smygehuk fyr & logi och fyrplatsen genom Svenska turistföreningen sedan mer än 20 år tillbaka.

Att Trelleborgs kommun nu vill sälja platsen innebär många frågetecken för Anna-Lena Sundin. Som situationen är nu driver hon vandrarhemmet som franchise-företagare för Svenska turistföreningen. Om hon kan fortsätta med det, beror naturligtvis på vem som köper fastigheten.

– Just nu håller kommunen på att ta fram en detaljplan som kommer att se till att området fortsätter att vara besöksmål. Det viktigaste är att platsen fortsätter att vara öppen för alla, Smygehuk är Trelleborgs viktigaste turistmål, säger Anna-Lena Sundin.

Det kan alltså inte bli tal om att platsen kan göras om till privat fastighet. En framtida köpare måste vilja utveckla turistnäringen. Fyren och de intilliggande byggnaderna som kommunen äger, är utsatta för vind och slitage och kräver en hel del underhåll.

– Svenska turistföreningen äger några fastigheter runt om i Sverige, fjällstugorna bland andra, men i de flesta fall hyr de fastigheterna. Om en byggnad är av extra stort kulturhistoriskt värde, så kan det vara intressant att äga, säger Anna-Lena Sundin.

Men tills detaljplanen är klar och det finns en köpare, drivs fyrplatsen och vandrarhemmet som vanligt.

– Säsongen står för dörren, säger Anna-Lena Sundin.

Kommunstyrelsen har tagit beslut om att sälja även andra kommunala fastigheter. Bland dessa finns bland andra det före detta kommunhuset i Anderslöv och den tidigare förskolan i Södra Åby.

Publicerad 08 March 2019 11:11