Lars G Olsson (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Lars G Olsson (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden. Foto: Ove Hed

Nya styret föreslår tuffare boendevillkor för nyanlända

Arbetsmarknadsnämnden vill pausa avtal med Trelleborgshem

TRELLEBORG.

Majoriteten i arbetsmarknadsnämnden vill pausa tilldelningen av lägenheter från Trelleborgshem till nyanlända. "Vi ser inte något behov inom överskådlig tid", säger nämndordförande Lars G Olsson (M). Ledamoten och tidigare ordföranden Veronica Larsson (S) menar att det i själva verket handlar om att M-, KD- och SD-styret inte vill att lägenheter ska gå till nyanlända.

Av
Markus Celander

Sedan sommaren 2017 finns ett avtal mellan Trelleborgshem och Trelleborgs kommun som innebär att 25 procent av Trelleborgshems lediga lägenheter varje månad tilldelas socialförvaltningen och arbetsmarknadsförvaltningen. Nu vill arbetsmarknadsnämnden pausa sin del i avtalet, men behålla de befintliga lägenheterna som genomgångslägenheter.

– Vi menar att Trelleborgs kommun inte har behov av fler lägenheter till nyanlända inom överskådlig tid, mycket beroende på det enormt fina arbete som förvaltningen gjort tidigare. Däremot måste kommunen ta fram en beredskapsplan när och om det inträffar något liknande som vid flyktingströmmen 2015–16, säger Lars G Olsson.

Veronica Larsson (S).

Veronica Larsson (S). Foto: Privat

Veronica Larsson (S) satt som ordförande i arbetsmarknadsnämnden förra mandatperioden, bland annat då den stora flyktingvågen kom 2015 och Trelleborg var en ankomstkommun.

– Ena dagen satt vi och planerade för bostäder åt fem personer i veckan, nästa dag handlade det om 300 om dagen. Vi skulle skaffa fram flera bostäder väldigt snabbt, och det var inte lätt, säger hon.

Innan avtalet med Trelleborgshem prövade kommunen en rad varianter för att lösa bostadsfrågan för nyanlända med permanent uppehållstillstånd, men samtliga var kostsamma.

– Den bästa lösningen har varit avtalet med Trelleborgshem. Det bör behållas och det kostar inte en krona, men vad det handlar om är att den nuvarande majoriteten inte vill att lägenheterna ska gå till nyanlända, säger Veronica Larsson.

Enligt Lars G Olsson finns det ett folkligt missnöje över att lägenheter reserveras åt nyanlända.

– Många tycker att det är orättvist, att det går ut över ungdomar som har svårt att hitta eget boende. Men det är inte detta som är huvudorsaken till vårt beslut och vi vill inte heller ställa kategorier mot varandra.

Zara Göransson Tosic, förvaltningschef, arbetsmarknadsförvaltningen.

Zara Göransson Tosic, förvaltningschef, arbetsmarknadsförvaltningen. Foto: Camilla Melinder Odier

Förvaltningschef Zara Göransson Tosic förklarar att pausen som nämnden föreslår innebär att nyanlända får kortare lägenhetskontrakt och inte längre har någon möjlighet att ta över kontraktet från kommunen.

– Det blir ett nytt sätt att arbeta för oss i förvaltningen. Det kommer att krävas att vi har lika många människor in i systemet som ut. Utifrån prognoser för i år kan vi lösa det, men ur ett längre perspektiv kan jag inte bedöma det, säger hon.

I en tjänsteskrivelse rekommenderar hon att arbetsmarknadsnämnden ska kunna starta avtalet med TrelleborgsHem igen, för att inte riskera kostsamma lösningar vid förändringar i migrationspolitiken.

– Avtalet med Trelleborgshem är det mest kostnadseffektiva vi har haft.

Fotnot. Avtalet mellan Trelleborgs kommun och Trelleborgshem tecknades för perioden 1 juli 2017 till 30 juni 2018 med ett års förlängning om avtalet inte sades upp innan 31 mars 2018. Det innebär att avtalet i nuläget är giltigt till och med 30 juni 2019 och måste sägas upp senast 31 mars för att inte förlängas ytterligare. Arbetsmarknadsnämndens förslag om paus i avtalet ska nu vidare till kommunstyrelsen.

Publicerad 10 March 2019 07:00