Det som bland annat gör det svårt att rekrytera nya sjöräddare är att arbetet är ideellt, säger Christer Thorell.

Det som bland annat gör det svårt att rekrytera nya sjöräddare är att arbetet är ideellt, säger Christer Thorell. Foto: Sjöräddningssällskapet Trelleborg

Fler sjöräddare behövs

"Vi behöver alltid fler frivilliga"

TRELLEBORG. Förra året skedde rekordmånga sjöräddningar runt om i landet, enligt Sjöfartsverket. Ofta är det något av de frivilliga Sjöräddningssällskapen som åker ut på räddningsuppdragen. I Trelleborg är man fullbemannade inför sommaren men det finns alltid ett behov av att vara flera frivilliga.

Av
Elisaveta Gräsbeck

Det finns 16 stycken aktiva sjöräddare i Trelleborg. Enligt Christer Thorell, uppsyningsman och stationschef på Sjöräddningsstationen, saknas inte folk i organisationen idag. Men det finns alltid ett behov av att vara fler.

– Det är ingen kris men vi behöver alltid fler frivilliga.

Sjöräddarna i Trelleborg får in cirka 30 skarpa larm per år. Larmen kan handla om alltifrån drunkningsolyckor till att hjälpa personer som fått problem med sin fritidsbåt.

Christer Thorell säger att målsättningen är att två gäng ska turas om att arbeta jour och rycka ut på larm varannan vecka. På grund av att det bara finns ett fåtal utbildade skeppare så fungerar det inte riktigt så ännu.

- Vad kan vara svårt vid rekrytering?

– Det som ofta gör det svårt att rekrytera är att arbetet är helt ideellt. Vi finns ju alla timmar och alla dygn, året runt utan ersättning, säger Christer Thorell.

Något som också försvårar rekrytering är att det finns allt färre människor med naturlig koppling till havet, tror han.

– Det finns knappt några yrkesfiskare kvar till exempel. Det naturliga sjöfolket dör ut allt mer.

De som väl ansluter sig till sjöräddarna i Trelleborg brukar bli långvariga i föreningen. Christer Thorell säger att det finns en bra sammanhållning i gruppen.

– När de väl kommit in och börjat hos oss så brukar de stanna. Vi har en stark gemenskap.

Publicerad 12 April 2019 07:00